Stadsdeel Amsterdam Centrum


Bandenboot te water

9 april 2009

Stadsdeel Centrum gaat de bandenboot - in 1972 ontworpen door wijlen Robert Jasper Grootveld - verplaatsen naar de Wittenburgervaart.

Eind april wordt het object gedemonteerd en daarna grondig gerestaureerd. Als de werkzaamheden voor het complex Oostenburg zijn afgerond keert hij weer terug. Rond de zomer van 2010 wordt de bandenboot op palen geplaatst in het water van de Wittenburgervaart. Provo-voorman en kunstenaar Robert Jasper Grootveld overleed op 26 februari jl. op 76-jarige leeftijd. In 1972 kreeg hij de opdracht van de gemeente Amsterdam een speeltoestel te ontwerpen.

Grootveld creëerde de bandenboot: een symbool voor de teloorgang van de scheepsbouw op de Oostelijke Eilanden. De boot werd in 1982 verscheept naar zijn huidige ligplaats, aan de Oostenburgerdwarsstraat op de kop van complex Oostenburg. Inmiddels is de bandenboot afgekeurd als speeltoestel. Ook ligt de boot nu in de weg voor de monumentale restauratie van complex Oostenburg door de Alliantie. In overleg met Grootveld en zijn vertegenwoordigers is gezocht naar een ligplaats in de buurt en deze is gevonden in de Wittenburgervaart.


Foto: Ton Heijdra