Hewlett-Packard

2009-04-14

AMSTELVEEN, 14 april 2009 - HP technologie en de creativiteit van DreamWorks Animation SKG, Inc. hebben geleid tot de 3-D tekenfilm Monsters vs. Aliens Non-HP site .

Het publiek krijgt te maken met monsters die zich voortbewegen alsof ze van vloeistof zijn gemaakt, met verdwijnende armen en monden en met doorzichtige lichamen - karaktertjes die gedeeltelijk ontstaan zijn met behulp van HP workstations, HP ProLiant blade servers en andere HP technologie die nodig is voor het realiseren van een nieuwe generatie 3-D filmproducties.

De productie van `Monsters vs. Aliens' kostte meer dan 40 miljoen computing uren - ruim acht keer meer dan de uren die voor `Shrek" nodig waren en bijna het dubbele van de uren die aan `Kung Fu Panda' zijn besteed.

"Voor ons betekent deze 3-D revolutie dat we het publiek zo ongeveer in de film kunnen laten meespelen," aldus Ed Leonard, chief technology officer, DreamWorks Animation. "HP's vermogen om de geavanceerde technische tools te leveren die helpen om echt al onze creatieve ideeën te realiseren, heeft het mogelijk gemaakt ons volledig te storten op het vertellen van een verhaal in stereoscopische 3-D."

HP technologie hielp DreamWorks Animation bij het gebruiken van de grootste hoeveelheid bewegende camera's in zijn filmgeschiedenis. Het bedrijf kon creatieve elementen in "Monsters vs. Aliens" tot ongekende prestaties verheffen door gebruik te maken van enkele honderden HP xw8600 Workstations plus de grootste en meest krachtige `render farm'
- een verzameling van HP ProLiant blade servers die razendsnel samenwerken om de tekenfilmfragmenten tot een geheel te smeden - die ooit door DreamWorks Animation is gebruikt.

HP technologie en 3-D eisen

Om de visuele effecten voor 3-D animatie te kunnen realiseren, was DreamWorks Animation genoodzaakt zijn productieproces te herzien en tools te ontwerpen die de creatievelingen de kans gaven de mogelijkheden van 3-D volledig te benutten.

Stereoscopische films, bij voorbeeld, vereisen het renderen van de beelden van het afzonderlijke linker- en rechteroog, wat tot gevolg had dat de eisen die aan het renderen van `Monsters vs. Aliens' werden gesteld, twee keer hoger lagen dan bij eerder uitgebrachte, niet 3-D films. De toegenomen hoeveelheid pixels waar de render farm mee te maken kreeg, vroeg ook twee keer zoveel van de HP workstations.

Om de 3-D effecten in `Monsters vs. Aliens' te creëren, maakten DreamWorks Animation artiesten gebruik van HP's technologie voor en kennis over:

· het renderen van bijna 100 terabytes aan disk storage.

· het renderen van meer dan 30 fragmenten in de film. Eén workstation zou hier meer dan 1000 jaar over doen.

· het tot stand brengen van een van de technisch meest uitdagende fragmenten van de film met een vlucht over een stad, met huizen, heuvels en bomen. In dit shot, moesten de bomen op de achtergrond voor het renderen opgesplitst worden in 300 laagjes.

· het realiseren van een explosie in een van de vechtscènes, waarvoor meer dan 3 terabytes diskruimte nodig was.

· het overbruggen van 300 fysieke mijlen: het HP Halo telepresence systeem en de HP Remote Graphics Software zorgden ervoor dat de benodigde creatieve samenwerking tussen artiesten in studio's in Glendale en Redwood City, Californië mogelijk was.

Over HP
HP, 's werelds grootste technologiebedrijf, maakt het gebruik van technologie eenvoudiger voor al zijn klanten - van de individuele consument tot de grootste multinational. Het portfolio omvat printing en personal computing producten, IT services, software en IT oplossingen. Meer informatie over HP (NYSE: HPQ is te vinden op www.hp.nl.