Gemeente Gilze en Rijen

F-16 Solo Display demonstratieteam op vliegbasis Gilze-Rijen

Kapitein-vlieger Ralph Aarts, vlieger van het F-16 Solo Display demonstratieteam van de Koninklijke Luchtmacht, voert 14 en 15 april trainingsvluchten uit boven vliegbasis Gilze-Rijen. De trainingsvluchten vinden plaats als voorbereiding op de demonstratievluchten op de vliegerinformatiedagen, die op 16 en 17 april worden gehouden.

Er wordt tweemaal daags gevlogen. Een demonstratievlucht duurt ongeveer tien minuten. Op 14 en 15 april vinden de vluchten plaats tussen 11.00u en 11.30u en 14.30u en 15.00u. Op de vliegerinformatiedagen, 16 en 17 april, liggen deze tijden tussen 12.30u en 13.00u en tussen 15.00u en 15.30u. Het kan voorkomen dat er, door omstandigheden, van deze tijden wordt afgeweken.

De F-16 Solo Display maakt onderdeel uit van de publieke presentatie van Defensie en wordt ingezet bij onder meer wervingsactiviteiten voor vliegers bij de luchtmacht, zoals de vliegerinformatiedagen. Belangstellenden voor een baan als vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht kunnen zich aanmelden voor de vliegerinformatiedagen, waar zij een goed beeld krijgen van het vakgebied en hun eventuele toekomstige werkgever. Uiteraard is het F-16 Solo Display Team ook aanwezig tijdens de Luchtmachtdagen van de Koninklijke Luchtmacht, die dit jaar plaatsvinden op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni op vliegbasis Volkel.

Trainingsvluchten van het F-16 demonstratieteam worden zo veel mogelijk verspreid over de verschillende luchtmachtbases om geluidhinder te spreiden en goed voorbereid te zijn op de jaarlijks zo'n 25 demonstratievluchten op nationale en internationale luchtvaartevenementen.

De F-16 is in de afgelopen weken bij Fokker Aircraft Services op Woensdrecht gespoten in een nieuw kleurenschema. Dit toestel met registratienummer J-015, vervangt het toestel waar de afgelopen jaren mee gevlogen is.

De F-16 Solo Display van de Koninklijke Luchtmacht demonstreert de capaciteiten van het toestel en de vaardigheden van de vlieger. Een show van het demoteam bevat daarom manoeuvres die gedurende iedere operationele missie met een F-16 kunnen voorkomen. Het bijzondere aan de demonstratie is, dat de bewegingen direct achter elkaar worden gevlogen, waarbij ze vloeiend in elkaar overlopen. De demonstratie kent dezelfde manoeuvres als vorig jaar, maar de combinatie waarin ze gevlogen worden, is anders.