Gemeente Stadskanaal

Het college van de gemeente Stadskanaal heeft een nota Armoedebeleid opgesteld. Daarin staan voorstellen om de armoede in de gemeente terug te dringen. De gemeente heeft in de nota verbetering en samenhang aangebracht in bestaande voorzieningen en nieuwe voorzieningen toegevoegd. Om alle voorstellen te kunnen realiseren vraagt het college aan de raad extra geld beschikbaar te stellen.

Meedoen in de samenleving

Met de voorstellen in de nota Armoedebeleid gaat de gemeente verder dan datgene waar ze van het rijk een vergoeding voor krijgt. Het college vindt het belangrijk dat iedereen aan de samenleving kan deelnemen; bij voorkeur door te werken. Als dat niet lukt, door deelname aan het maatschappelijk leven. Meedoen in de samenleving staat daarom centraal in het beleid. Het college wil kwetsbare burgers ondersteunen op weg naar meer zelfredzaamheid. Voorop staat dat inwoners hun leven in eigen hand kunnen nemen en houden.

Aanpak is niet vrijblijvend

De aanpak die het college voorstaat is niet vrijblijvend. Het college vindt het belangrijk dat de voorzieningen daar terecht komen waar ze echt nodig zijn. Daar waar burgers zich van de samenleving afkeren past de gemeente drang en dwangmaatregelen toe. Dat kunnen ook maatregelen zijn die de zelfbeschikking van burgers beperken, zoals verplichte budgettering. Het college ziet een regierol voor de gemeente. Het maatschappelijke veld ziet zij als een onmisbare partner.

Discussienota Minimabeleid 2007-2010

De nota Armoedebestrijding vloeit voort uit de in begin 2007 door de gemeenteraad behandelde discussienota Minimabeleid 2007-2010 "Op weg naar meer zelfredzaamheid". De adviezen van het Cliëntenplatform Stadskanaal, de Seniorenraad, de WMO-adviesraad en Stichting Leergeld zijn verwerkt in de nota Armoedebeleid.

* 14 april 2009