Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Enquête agressief snot in hyacint

14 apr 2009

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving inventariseert met een enquête onder hyacintentelers de ervaringen van telers met betrekking tot agressief snot bij hyacint.

» Download: "Enquête aantasting agressief snot bij hyacint, door Erwinia chrysanthemi"
Stuur de ingevulde enquête vóór 1 mei naar peter.vreeburg@wur.nl

Agressief snot veroorzaakt door Erwinia chrysanthemi (sinds kort Dickeya genoemd) komt sinds 2003 vrij algemeen voor. De directe schade is zeer groot, door uitval van bollen, extra werk bij de telers en schade bij de handel. Er is inmiddels vanuit onderzoek en praktijk veel bekend geworden over deze ziekte en hoe ze kan worden beperkt. Veel maatregelen moeten tegelijkertijd worden genomen in de hele keten. Deze maatregelen worden op bedrijven met (soms wisselend) succes toegepast.

Met deze enquête willen we een goed inzicht krijgen in de ervaringen van hyacintentelers met agressief snot en de effectiviteit van de genomen maatregelen. Belangrijk is te weten welke maatregelen wel en niet effectief en toepasbaar zijn en welke vragen over Erwinia er nog leven onder telers.

In de pootaardappelteelt is de schade ook zeer groot. In het onderzoek wordt de komende jaren samengewerkt met de aardappelsector (Deltaplan Erwinia) en wordt gestreefd naar extra fundamenteel onderzoek.
---

Meer over dit onderwerp
Download: "Enquête aantasting agressief snot bij hyacint, door Erwinia chrysanthemi"
Contact
Peter Vreeburg
Gewasspecialist hyacint
visitekaartje
peter.vreeburg@wur.nl

Stuur de ingevulde enquête naar:
peter.vreeburg@wur.nl
of per post:
PPO, Prof. Postbus 85, 2160 AB Lisse