Gemeente Grave

Grave stapt over op LED-verlichting

Openbare verlichting aangepakt

In maart is een begin gemaakt met het verbeteren van de openbare verlichting. In de kernen en in het buitengebied wordt de straatverlichting de komende maanden waar nodig verplaatst, vervangen of uitgebreid. Doel is om de openbare verlichting zo in te richten dat én verkeersveiligheid én de leefbaarheid (sociale veiligheid) én de ruimtelijke inrichting optimaal tot hun recht komen. Daarnaast zijn ook energiebesparing en duurzaamheid belangrijke aspecten.

Â

LED-verlichting in buitengebied

Een belangrijke verandering in de verlichting is dat in het buitengebied wordt overgeschakeld naar LED-verlichting; dit soort verlichting geeft nagenoeg dezelfde hoeveelheid licht als de huidige straatverlichting maar gebruikt aanzienlijk minder energie (30-50% energiebesparing). Er is witte en groene LED-verlichting

LED-verlichting is hele directe verlichting. Groene LED-verlichting is heel geschikt in het buitengebied daar waar orientatieverlichting noodzakelijk is in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de bijbehorende Ecologische Verbindingszone (EVZ). De EHS en de EVZ zijn gebaat bij minder licht, vandaar de keuze voor groen licht.

Â

Bebouwde kom

Buiten de gebieden in de EHS en EZV wordt witte LED-verlichting toegepast. Dat geeft wat meer licht en dat is noodzakelijk in gebieden buiten de EHS en EZV, waar de verkeerssnelheid hoger is en meer bebouwing staat. LED-verlichting is nog niet goed toepasbaar binnen de bebouwde kom. Want om daar dezelfde hoeveelheid verlichting te hebben zijn er veel meer lampen nodig. En dat betekent extra kosten voor armaturen en dergelijke. Met de verdere doorontwikkeling van LED-verlichting is dit type verlichting mogelijk in de toekomst ook toepasbaar in de kernen.

Â

Informatie

Het opknappen van de verlichting is in volle gang. Wilt u de groene LED-verlichting zien branden? Neem dan een kijkje in de Venesteinstraat in Velp. Daar branden drie groene lampen.

Voor informatie kunt u contact opnemen met dhr. M. Jansen, cluster Civiele en Cultuurtechniek (0486) 477 277.

Â

Light Emitting Diode

Led is de afkorting voor Light Emitting Diode. In het Nederlands lichtemmiterende diode. Oleg Loser, een Russische wetenschapper ontdekte reeds in 1925 dat diodes licht uitstraalden als je er stroom doorheen stuurde. In 1962 werd er echter pas een werkend led geproduceerd. Op deze manier werd een lichtbron gemaakt die met een laag stroomverbruik een hoge licht-output heeft. Op dit moment liggen die waardes tussen 70 en 90 lumen per Watt. Bij een gloeilamp is dat bijvoorbeeld 14 lumen per Watt

Door de wijze van opstellen van de ledlampjes in de straatverlichtingsarmaturen kan in vele gevallen worden voorkomen dat er licht op plaatsen valt waar het niet nodig is. Daardoor zal met name horizonvervuiling en strooilicht tot een minimum worden beperkt.

Â

Â