Gemeente Spijkenisse


Rekenkamer: Uitvoering beleid bedrijventerrein blijft achter

14 april 2009

Bedrijventerrein Halfweg

De afgelopen jaren heeft de gemeente Spijkenisse de voorgenomen groei van de werkgelegenheid op de bedrijventerreinen niet weten te realiseren.

Ondanks dat in een vroeg stadium duidelijk was dat dit doel niet gehaald zou worden, heeft dit niet geleid tot bijstelling.

Dit concludeert de rekenkamercommissie op basis van haar onderzoek. De rekenkamercommissie heeft gedurende 2008 onderzoek uitgevoerd naar bedrijventerreinen in de gemeente Spijkenisse.

Op basis van het onderzoek concludeert de rekenkamercommissie dat de gemeente er in geslaagd is nieuwe locaties voor bedrijventerreinen aan te wijzen en verbetering heeft aangebracht in de uitstraling en beheer van de bedrijventerreinen.

Een van de voornaamste doelen, namelijk het vergroten van de werkgelegenheid, is niet gehaald. De rekenkamercommissie constateert daarbij dat ondanks dat duidelijk was dat dit doel niet gehaald werd, dit tussentijds niet is bijgesteld. Daarnaast is onduidelijk in welke mate de inspanningen de afgelopen jaren hebben bijgedragen aan een evenwichtige economische structuur, zoals de gemeente zich had voorgenomen.

Tevens is het beleid waarop dit gebaseerd is reeds verouderd en van algemeen karakter. Hierdoor is het voor de gemeenteraad lastig om na te gaan of doelen ook daadwerkelijk bereikt worden voor het gereserveerde budget.

Op basis van het onderzoek heeft de rekenkamercommissie 3 aanbevelingen geformuleerd. In de eerste plaats dient er nieuw beleid te komen. Dit beleid moet in de tweede plaats zo worden geformuleerd dat duidelijk en eenduidig is wat er bereikt gaat worden. In de derde plaats beveelt de rekenkamercommissie aan een plan op te stellen. Dit plan moet ingaan op de wijze waarop de gemeente actief wil gaan sturen op het bereiken van doelen.

Meer over het onderzoek vind u in het rapport `Halfweg en verder?'.

Interne links


* Rekenkamer-commissie

Bijlagen


* Halfweg en verder 'Halfweg en verder?', onderzoeksrapport van de Rekenkamercommissie Spijkenisse over bedrijventerreinen in de gemeente Spijkenisse (pdf; 96 KB)