Voedsel en Waren Autoriteit

Schadelijkheid diervoer met melamine én structuuranalogen niet goed te beoordelen

14 april 2009 - nieuwsbericht

Verontreinigd voedsel met melamine bevat vaak ook andere schadelijke chemische stoffen die op melamine lijken; de zogenaamde structuuranalogen zoals cyanuurzuur. Dit blijkt ook uit onderzoek van bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar de partijen sojameel uit China met hoge gehaltes melamine. Het sojameel was de grondstof voor diervoer en werd in november 2008 bij mengvoederbedrijven teruggehaald. Als mensen of dieren melamine en cyanuurzuur binnenkrijgen dan kunnen onoplosbare kristallen ontstaan. De kristallen kunnen de nieren beschadigen. Dieren krijgen hiermee te maken door het eten van diervoer dat vervuild is met deze stoffen. Vervolgens kunnen mensen de stoffen binnenkrijgen door het eten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong. De risico's van de combinatie van melamine én een structuuranaloog ontstaan al bij een lage dosering.

Er zijn nu geen gezondheidsnormen om de schadelijkheid van melamine én zijn structuuranalogen te beoordelen. Deze normen zijn van belang voor het vaststellen van de toelaatbare hoeveelheden in diervoer en het toezicht hierop. De VWA adviseert de ministers van de verantwoordelijke beleidsdepartementen onderzoek te doen naar de overdracht van melamine én structuuranalogen van diervoer naar levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Tevens adviseert de VWA om Europese productnormen voor diervoer en levensmiddelen vast te stellen voor de som van melamine én zijn structuuranalogen.

Resultaat onderzoek Chinese diervoedergrondstoffen November vorig jaar heeft een Nederlandse importeur van Chinese diervoedergrondstoffen bij de VWA gemeld dat er melamine in sojameel was aangetroffen. Dit sojameel was inmiddels geleverd aan drie Nederlandse mengvoederbedrijven. Deze bedrijven hebben onmiddellijk de productie met de gecontamineerde grondstoffen stopgezet. Bureau Risicobeoordeling van de VWA heeft toen voorlopig geconcludeerd dat, gezien de relatief lage melaminegehalten die zijn aangetroffen, er geen risico's waren te verwachten voor de volksgezondheid en diergezondheid. Bureau Risicobeoordeling van de VWA heeft de verontreinigde partijen vervolgens nader onderzocht en zich met name verdiept in de mogelijke schadelijke gevolgen van melamine in combinatie met de hoeveelheden aangetroffen structuuranalogen.

Het vervolgonderzoek is gebaseerd op theoretische modellen en schattingen. Er is waarschijnlijk geen gevaar geweest voor de volksgezondheid. Het is echter niet uit te sluiten dat er bij landbouwhuisdieren, die het besmette voer hebben gegeten, wel nadelige gezondheidseffecten zijn geweest.

Bureau Risicobeoordeling heeft de problematiek ook onder de aandacht gebracht bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Ter informatie:

* Advies bureau risicobeoordeling inzake normering van melamine
* Nieuwsbericht melamine in Chinese diervoedergrondstof op Nederlandse markt (21 november 2008)