Senternovem

14-04-2009 | Regeling bodemkwaliteit per 9 april 2009 gewijzigd

Per 9 april 2009 is de Regeling bodemkwaliteit gewijzigd. De wijziging van de Regeling bodemkwaliteit is gepubliceerd in de Staatscourant van 7 april 2009. Aanpassing van de regeling was noodzakelijk om een aantal in de uitvoeringspraktijk gesignaleerde knelpunten op te lossen en enkele onjuiste verwijzingen te corrigeren. Om interpretatieverschillen te voorkomen zijn ook enkele bestaande regels nader verduidelijkt.

De belangrijkste wijzigingen in de Regeling bodemkwaliteit zijn:
* verduidelijking over toe te passen voorzieningen bij IBC bouwstoffen;

* wijziging in de normstelling en enkele toetsingsregels (lees hier meer over de wijzigingen in de normstelling);
* herstellen van onvolkomenheden in de regeling door betere aansluiting op bestaande regels uit beoordelingsrichtlijnen en protocollen voor onderzoek naar de kwaliteit van grond en baggerspecie;

* actualiseren van de verwijzing in bijlagen C en D naar (versies van) protocollen en richtlijnen die op grond van het Besluit bodemkwaliteit zijn aangepast;

* het herstellen van verwijzingen naar streef- en interventiewaarden in andere regelgeving zoals de Regeling uniforme saneringen, de Uitvoeringsregeling Stortbesluit bodembescherming en de Regeling beoordeling reinigbaarheid grond 2006 (per 1 oktober 2008 is de Circulaire streefwaarden en interventiewaarden bodemsanering vervallen en opgegaan in bijlage 1 van de Circulaire bodemsanering).

Door deze wijzigingen is een groot aantal van de door Bodem+ geïnventariseerde uitvoeringsknelpunten opgelost. Deze uitvoeringsknelpunten zijn aangemeld bij Bodem+, veelal naar aanleiding van eerste ervaringen met het gebruik van het Besluit bodemkwaliteit. Na een eerste inventarisatie van de verzamelde knelpunten, is een aantal onderwerpen besproken binnen het implementatieteam en onderliggende werkgroepen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in aanpassing van de Regeling. Lees hier over de monitoring van het Besluit bodemkwaliteit.

Naast wijziging van de Regeling bodemkwaliteit is ook de Circulaire bodemsanering en de Circulaire sanering waterbodems aangepast. Het toetsingsprogramma Towabo is door Rijkswaterstaat aangepast aan de nieuwe normen.

Meer informatie

Overzicht publicaties Staatscourant en Staatsblad Besluit bodemkwaliteit
VROM wijzigt enkele bodemnormen
Monitoring Besluit bodemkwaliteit

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Towabo aangepast aan nieuwe normen

Downloads

Wijziging van de Regeling bodemkwaliteit, 7 april 2009, Staatscourant nr. 67