Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Boekestijn over de uitspraken van de Rwandese president Kagame dat hulp vanuit Nederland niets heeft bijgedragen aan Rwanda

10-04-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Boekestijn over de uitspraken van de Rwandese president Kagame dat hulp vanuit Nederland niets heeft bijgedragen aan Rwanda. Deze vragen werden ingezonden op 7 april 2009 met kenmerk 2009Z06547.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor
Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Boekestijn (VVD) over de uitspraken van de Rwandese president Kagame dat hulp vanuit Nederland niets heeft bijgedragen aan Rwanda.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de uitspraken van president Kagame in het artikel "Kagame: Nederlandse hulp hielp toch niet"? 1)

Antwoord

Ja

Vraag 2
Hoe beoordeelt u de volgende uitspraak van president Kagame dat "Goede hulp, hulp is die je land echt vooruit helpt, slechte hulp is hulp waar allerlei condities en politieke intimidatie achter schuil gaan. Mijn boodschap aan de Nederlandse minister is: deze hulp heeft niets geholpen. Niet in Congo, en zeker niet in Rwanda.''?

Antwoord

President Kagame verwijst in deze uitspraak naar de 3 miljoen euro algemene budgetsteun voor Rwanda die ik heb opgeschort. De opmerking van president Kagame betreft uitsluitend een mogelijk verband tussen deze opschorting en de (regionale) veiligheidssituatie. Dit verband ontkent hij, terwijl sommige internationale waarnemers van de Grote Merenregio, zoals VN-gezant Obasanjo, een andere mening zijn toegedaan. President Kagame heeft zich niet uitgelaten over de effectiviteit van de Nederlandse hulp in het algemeen.

Vraag 3
In hoeverre beïnvloeden deze uitspraken uw reis naar Rwanda en uw gesprek met de minister van Financiën?

Antwoord

Nederland is sinds lange tijd een betrouwbare, maar kritische partner van Rwanda. De betrekkingen met Nederland zijn gebaseerd op openheid en politieke dialoog. Onze ontwikkelingssamenwerking in Rwanda is in de eerste plaats gericht op het bereiken van de MDG's voor de bevolking van Rwanda. Daar is veel succes mee geboekt, mede vanwege de transparante voorwaarden die daaraan zijn verbonden. In het kader van de politieke dialoog zal ik tijdens mijn gesprek met minister Musoni zeker verwijzen naar de uitspraken van president Kagame. Een discussie over effectiviteit en conditionaliteiten zal ik in Rwanda zeker niet uit de weg gaan.


1) Website van het ANP, 6 april 2009

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl