Gemeente Kaag en Braassem

Een sluitende begroting, zonder extra belastingmaatregelen microfoons.jpg

De eerste begroting van de gemeente Kaag en Braassem voor 2009 en de meerjarenbegroting voor 2009 t/m 2012 is vastgesteld in de raadsvergadering van 30 maart 2009.

De eerste begroting betreft een zogenaamde beleidsarme begroting, waarin voor de uitvoering van taken de budgetten uit de beide voormalige gemeenten Alkemade en Jacobswoude zijn samengevoegd.

Ontwikkelingen bij de begroting 2009

De gemeente had, zoals gebruikelijk bij een nieuwe gemeente die is ontstaan uit een fusie, uitstel van de Provincie voor het indienen van deze eerste begroting tot 31 maart 2009. De begroting wordt normaal altijd al in het jaar daarvoor rond eind oktober begin november door de gemeenteraad vastgesteld. De eerste begroting betreft bovendien een zogenaamde beleidsarme begroting, ook dat is een voorschrift. Zodoende is er eerst een financiële basis, zoals die al bestond in de voormalige afzonderlijke gemeenten. Hoewel de begroting zoals voorgeschreven beleidsarm is gepresenteerd, moest er toch rekening worden gehouden met een aantal belangrijke ontwikkelingen met financiële consequenties. Zo is er het voornemen van het rijk om de precariobelasting per 2010 af te schaffen. Dit vormt echter een belangrijk inkomsten bestandsdeel voor de gemeente die voornamelijk van het energiebedrijf werd ontvangen. Uitgangspunt van de gemeenteraad is dat het wegvallen van deze belangrijke inkomstenbron niet mag worden gecompenseerd door extra belastingmaatregelen richting burgers. Dit is dan ook niet gebeurd. Het wegvallen van deze inkomsten kon worden opgevangen door een gunstige ontwikkeling bij de algemene uitkering en een hogere bijdrage van het rijk voor de fusiekosten. Er moet echter wel rekening worden gehouden met het feit dat de gunstige bijstelling, voor een deel weer zal vervallen door de verwachte verlaging van deze uitkering door het rijk in de uit te brengen circulaire in mei 2009. Met deze bijstelling is ook al rekening gehouden in de begroting voor 2009 en verder. Hoe nu verder met deze beleidsarme begroting? Er zijn natuurlijk tal van nieuwe plannen voor de nieuwe gemeente Kaag en Braassem. De gemeenteraad in zijn nieuwe samenstelling heeft deze gepresenteerd in het coalitieakkoord. Vervolgens gaat het college van burgemeester en wethouders bezien hoe er aan deze plannen uitvoering kan worden gegeven. Het college heeft hiertoe inmiddels een collegeprogramma opgesteld en zal bij de eerstvolgende begroting, die voor 2010, ook weer rekening houden met het nieuwe beleid. Meer informatie vindt u onder Bestuur en organisatie, beleid.

Gemeentelijke tarieven in 2009

De belastingen zijn slechts met het inflatiepercentage verhoogd. Zoals gezegd is dit gebeurd ondanks dat op termijn een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente

wegvalt in de vorm van de precarioheffing. Dit wil niet zeggen dat niemand er bij de belastingheffing op achteruit gaat. Bij de fusie moesten de tarieven van de beide oude gemeenten worden geharmoniseerd. Daar de tarieven in de beide gemeenten op sommige onderdelen nogal uiteen liepen, was het onontkoombaar dat dit voor een deel van de inwoners ongunstig uitpakt, terwijl dit voor een ander deel van de inwoners weer voordelige consequenties heeft. De enige belasting die nog op een later tijdstip wordt geharmoniseerd is de rioolbelasting. Voor deze belasting bestaan in 2009 op de verschillende grondgebieden van de voormalige gemeenten nog uiteenlopende tarieven.

Â

De gemeentelijke tarieven komen voor 2009 uit op de onderstaande bedragen:

* afvalstoffenheffing éénpersoonshuishoudens ⬠201,00
* afvalstoffenheffing meerpersoonshuishoudens ⬠300,00
* ozb eigenaren van woningen 0,0892% van de Woz-waarde
* ozb eigenaren van niet woningen 0,1317% van de Woz-waarde
* ozb gebruikers van niet woningen 0,1066% van de Woz-waarde
* hondenbelasting 1e hond ⬠48,00

* hondenbelasting 2e hond ⬠70,00

* hondenbelasting 3e hond of meer ⬠92,50
* rioolbelasting per m' watergebruik â¬1,98 (grondgebied v.m. Alkemade)

* rioolbelasting vastrecht per woning en niet-woning ⬠248,00 (grondgebied v.m. Jacobswoude)