Rabobank Nederland


---

14-4-2009 | MVO

Elke drie jaar komen beleidsmakers van de wereld en experts uit de watersector bij elkaar bij het Wereld Water Forum. Afgelopen maart kwamen 25.000 experts bijeen in Istanbul, aan de oever van de Bosporus, om te discussiëren over de oplossing van de waterproblemen. Istanbul 2009 Waterforum

Als motto was gekozen `bridging divides for water' (vrij vertaald: verschillen overbruggen). De Rabobank was één van de twee banken die aanwezig waren op het forum en gaf daar advies over financiering en ging in op de relatie tussen water en landbouw.

Tegenstellingen overbruggen is een kernprobleem. Veel mensen werken binnen de watersector en denken na over oplossingen van de waterproblemen. Alhoewel er voortgang is geboekt, kan het nog beter. De watersector zelf hoeft niet overtuigd te worden van de problemen. `Als we andere sectoren kunnen inschakelen en kennis die aanwezig is in de financiële sector, de politiek en de nieuwe media kunnen combineren, dan kunnen er nieuwe inzichten ontstaan en nieuwe oplossingen gevonden worden voor de waterproblemen', aldus Peter Vos, water manager bij de Rabobank.

Het is bijvoorbeeld moeilijk om de Millennium Doelen voor sanitatie te halen, omdat mensen in ontwikkelingslanden dit moeilijk kunnen financieren. Als we nu sanitatie niet als zelfstandig probleem zien, maar als onderdeel van een bredere oplossing waarbij de uitwerpselen als input worden gebruikt in de landbouw, dan is sanitatie misschien niet meer een kostenpost voor mensen, maar iets waar mensen voor worden betaald. Op deze manier kan een enorme stimulans aan investeringen in sanitatie worden gegeven.

Veel landen, overheidsvertegenwoordigers en hulporganisaties zaten met vragen over financiering. Hoe kunnen de armsten watertechnologie en
-voorzieningen financieren? Omdat de Rabobank een food & agribank is en de landbouwsector een aandeel van meer dan 70% in het totale watergebruik heeft, is het voor de Rabobank noodzakelijk betrokken te zijn bij watervraagstukken en waterfinanciering.

Peter Vos gaf tijdens een paneldiscussie het belang aan om gericht te zijn op kleine boerenbedrijfjes. `Het Rabobank ontwikkelingsmodel, waarin we kleine boeren en microfinancieringinstellingen helpen ontwikkelen, is een heel overtuigend verhaal. We beginnen met kleine boeren en microkredieten. Als de productie verder toeneemt, kunnen klanten grotere leningen krijgen en uiteindelijk toegroeien naar leningen van formele banken. Dit model kreeg duidelijk de handen op elkaar. Zelfs de meest kritische deelnemer aan het forum kon zich daar in vinden', aldus Vos.

Het zit bij de Rabobank in de genen duurzaam te zijn en een waardeketen te creëren van grond tot mond. Toegang tot markten is essentieel voor boeren om te kunnen overleven.

`Als we het mogelijk maken om de food en agri sector duurzamer te maken, dan kun je de kredietrisico's beheersen en terugbrengen. Als je water financiert, financier je ook de boeren, en boeren financieren is onze business', besluit Vos.

`Watering Scarcity: Private Investment Opportunities in Agricultural Water Use Efficiency', produced for the annual Duisenberg Lecture organised by Rabobank at the 2008 IMF/World Bank conference in Washington, DC.


* Action is needed because water is simply not there
---

Water Manager

Peter Vos
Peter Vos

Contact:
P.G.H.Vos@rn.rabobank.nl