Hoogheemraadschap van Rijnland


Driemanspolder

Start aanleg gronddepot in Nieuwe Driemanspolder

Publicatiedatum : 14 april 2009

Na het Paasweekeinde start de aanleg van een gronddepot op een kavel in de zuidwest hoek van de Nieuwe Driemanspolder. Dit depot is bedoeld voor de tijdelijke opslag van ca. 80.000 m3 schone klei uit Zoetermeer Oosterheem. Deze grond komt vrij bij het uitgraven van de waterpartijen in 'woonvlek c' en de aanleg van het Heemkanaal. De gemeente Zoetermeer wil deze grond binnen de eigen gemeente hergebruiken. De grond wordt daarom verplaatst naar het plangebied Nieuwe Driemanspolder met de bedoeling de grond later voor dit project te gebruiken. Dit hergebruik bespaart de gemeente afvoerkosten en komt goed van pas bij de beoogde herinrichting van deze polder tot een gebied voor natuur, recreatie en waterberging.

De klei wordt in vrachtwagens met afdekkleppen van Oosterheem naar de Nieuwe Driemanspolder vervoerd via de Australieweg, Europaweg en Amerikaweg. Vervolgens bereiken de vrachtwagens de kavel ter hoogte van de Landscheiding via de Zoetermeerse Rijweg. Nadat de vrachtwagens de grond gestort hebben keren ze terug naar de Zoetermeerse Rijweg en voegen in via een tijdelijke invoegstrook in westelijke richting. De vrachtwagens keren vervolgens op de rotonde ter hoogte van Leidschenveen en rijden dan terug via dezelfde route naar Oosterheem. Het gaat om maximaal 50 vrachtwagentransporten per werkdag, gedurende de periode van eind april tot oktober 2009.

Het depot wordt gebruikt van 2009 tot 2011 en krijgt een capaciteit van ten minste 100.000 m³ en wordt ongeveer vier meter hoog. Het gronddepot zal worden aangelegd door aannemersbedrijf Van der Krogt BV, onder toezicht van de gemeente Zoetermeer. De benodigde vergunningen zijn al verleend.

Kaart google met locatie gronddepot
'Droge voeten, schoon water!'