Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over privégebruik email en internet door bewindslieden

Kamerstuk | 14-04-2009

Minister-president Balkenende heeft antwoord gegeven op vragen van Tweede Kamerlid Gerkens (SP) over het privésurfen van bewindslieden.

Hierbij doe ik u, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Defensie, de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Gerkens (SP) over het privé-surfen van bewindslieden, mij toegezonden op 6 maart 2009, nr. 2009Z04066.

DE MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende


---


1.

Herinnert u zich mijn vragen van 16 januari jl. m.b.t. het privésurfen van bewindslieden nog? 1) 2)

Antwoord

Ja.


2.

Kunt u ingaan op de mogelijkheden van het gebruik van beveiligde verbindingen ten aanzien van zakelijk gebruik? Betekent dit dat er voor privégebruik geen beveiligde mogelijkheden zijn? Ziet u de noodzaak om deze mogelijkheid ook aan de bewindslieden aan te bieden? Zo nee, waarom niet?


3.

Kunt u alsnog antwoord geven op de vraag of er protocollen zijn voor het privégebruik van email en internet door bewindslieden? Zo nee, waarom niet?


4.

Deelt u de mening dat ook privé-informatie in sommige gevallen dusdanig gevoelig kan zijn dat het niet wenselijk is dat die naar buiten komt, bijvoorbeeld omdat door die informatie het aanzien van bewindslieden kan worden geschaad? Zo ja, is dit voor u aanleiding om protocollen ten aanzien van privégebruik van email op te stellen, dan wel aan te scherpen? Zo nee, waarom niet?

6.

Deelt u de mening dat de posities van bewindslieden juist om meer beveiliging vragen dan een simpel bekend veronderstellen van risico's? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen om te voorkomen dat meer persoonlijke gegevens uitlekken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op de vragen 2, 3, 4 en 6

Er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen zakelijk gebruik en privégebruik. Voor zakelijk gebruik kunnen, indien gebruik buiten de kantooromgeving nodig is, aan bewindspersonen beveiligde communicatievoorzieningen ter beschikking worden gesteld (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 1485, antwoord op vragen 2 t/m 5).
Over de wijze en mate van beveiliging worden om voor de hand liggende redenen geen mededelingen gedaan.

Als het om privémiddelen en -gebruik gaat, zijn bewindspersonen zelf verantwoordelijk voor het gebruik en de inzet van deze communicatiemiddelen. Zowel commercieel als open-source zijn diverse beveiligingsproducten verkrijgbaar die in privé omgeving kunnen worden ingezet. Dit betreft virusscanners, fire-wall's, encryptieprogramma's, etc..

Ieder ministerie heeft een beveiligingsambtenaar in dienst. Bewindspersonen kunnen een beroep doen op de expertise van deze functionaris, ook als het gaat om privémiddelen en -gebruik. Ik zie geen reden bijzondere voorzieningen te treffen of protocollen op te stellen voor het privégebruik van email en internet door bewindspersonen.


5.

Waren de risico's (van het gebruik van email en internet, die volgens u algemeen bekend mogen worden verondersteld,) dan ook bij de staatssecretaris van Defensie bekend? Zo ja, waarom heeft hij dan geen maatregelen getroffen om misbruik te voorkomen?

Antwoord

Ja. De staatssecretaris van Defensie is zich bewust van de risico's van het gebruik van internet en email. Op zijn privécomputer zijn onder andere een firewall en een virusscanner geïnstalleerd om ongeautoriseerde toegang tot zijn computer te voorkomen. In onderhavig geval forceerde een hacker geen toegang tot zijn privécomputer, maar tot zijn 'brievenbus' op de server van zijn internetprovider. Dit kwam waarschijnlijk door een onvolkomenheid in de beveiliging van de internetprovider waardoor het proces van inloggen kon worden gekraakt. De internetprovider heeft de staatssecretaris inmiddels per brief laten weten de situatie zeer te betreuren en maatregelen te nemen om de onvolkomenheid in de beveiliging op te heffen. Zoals ik u eerder berichtte, bevatte de privé-emailbox geen vertrouwelijke of staatsgeheime informatie en heeft de staatssecretaris aangifte gedaan van deze inbreuk op zijn privésfeer (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 1485, antwoord op vraag 1).


1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 1485


2) Nu.nl, 20 december 2008: "Ministers moeten alleen via beveiligde verbinding surfen"