Politie Haaglanden

Persberichten 14 april

Haaglanden, 14-04-2009

Jongens en meisje aangehouden voor poging inbraak Den Haag - Dankzij een melding van een getuige werden maandag 13 april zeven jongens en een meisje aangehouden op verdenking van een poging tot inbraak in een school aan de Vrijstaathof. De getuige belde omstreeks 17.00 uur 112 en meldde dat er werd ingebroken. In de omgeving troffen agenten een groep Hagenaars, in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, aan. Omdat de groep voldeed aan het opgegeven signalement, werden zij aangehouden. Op het politiebureau werden de ouders van de minderjarige jongens in kennis gesteld. De politie onderzoekt de zaak en de betrokkenheid van de aangehouden verdachten. Het meisje is inmiddels in vrijheid gesteld, de zeven jongens werden in verzekering gesteld.

Koperdief gesnapt
Den Haag - Een getuige meldde dinsdag 14 april omstreeks 01.40 uur dat er een man liep op een bouwterrein aan de Beijersstraat. Agenten gingen ter plaatse poolshoogte nemen en zagen inderdaad een man staan en hoorden knipgeluiden uit zijn richting komen. De agenten hielden de man aan. Op het bouwterrein troffen zij een tas vol koperdraad en gereedschap aan. De man bekende op het politiebureau dat hij van plan was geweest het koper de stelen. Tevens bleek hij nog gesignaleerd te staan. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Minderjarige vernielers aangehouden
Den Haag Twee 13-jarige jongens en een 12-jarige jongen uit Den Haag zijn maandag 13 april rond 20.00 uur aangehouden op het Spireaveld, omdat zij ervan verdacht worden meerdere autos te hebben vernield. Een getuige meldde de vernielingen bij de politie en ter plaatse wees de getuige de verdachten aan. Minstens zes autos waren beschadigd. De jongens zijn overgebracht naar het politiebureau, waar zij toegaven de autos met steentjes te hebben bekrast. De politie vermoedt dat nog niet alle benadeelden aangifte hebben gedaan, en heeft de zaak daarom nog in onderzoek.

Alvast oefenen
Den Haag / Loosduinen Surveillerende agenten zagen op maandag 13 april rond 16.15 uur een opvallend jonge automobiliste op een parkeerplaats rijden. Na controle bleek dat de bestuurster geen rijbewijs had. En dat was niet zo vreemd, want het Haagse meisje was pas vijftien. Ze mocht van haar vader, die naast haar zat in de auto, een rondje rijden. Het meisje kreeg een bekeuring voor rijden zonder rijbewijs.

Fietsers botsen tegen elkaar
Den Haag Twee fietsers botsten maandag 13 april rond 11.30 uur tegen elkaar op het fietspad van de Lozerlaan. Een 35-jarige man uit Wateringen fietste richting de Melis Stokelaan en een 45-jarige man uit Maassluis kwam vanaf de Meppelweg en fietste ook richting de Melis Stokelaan. Op het fietspad van de Lozerlaan kwamen de fietsers elkaar tegen. De remmen van de 35-jarige man waren kapot, waardoor hij niet kon remmen en een botsing het gevolg was. De 45-jarige fietser hield een hoofdwond over aan de valpartij.

Flinke scheerbeurt
Den Haag - Een 28-jarige Hagenaar werd maandag 13 april op heterdaad betrapt toen hij bij een supermarkt aan de Elandstraat probeerde scheermesjes ter waarde van 106 euro mee te nemen zonder te betalen. Beveiligingspersoneel hield de man aan en droeg hem over aan de politie. De man kreeg op het politiebureau een proces-verbaal.

Vier keer fout
Den Haag Agenten in een onopvallende surveillanceauto zagen maandag 13 april rond 18.15 uur een automobilist op de Erasmusweg rijden die mobiel aan het bellen was. De agenten reden achter de automobilist aan en constateerden dat de man 88 km/uur reed op de Erasmusweg en vervolgens het rode verkeerslicht negeerde. Op de kruising van de Laan van Wateringse Veld met de Noordweg moest de man zijn auto aan de kant zetten. Uit de blaastest bleek dat de man ook nog teveel gedronken had, hij blies 395 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille). De 34-jarige Hagenaar kreeg een bekeuring voor mobiel bellen, het negeren van het rode verkeerslicht, het overschrijden van de maximumsnelheid en het rijden onder invloed.

Rijden onder invloed
Den Haag Surveillerende agenten zetten dinsdag 14 maart rond 01.15 uur op de Van Zeggelenlaan een 31-jarige Haagse automobilist aan de kant, omdat zijn rijgedrag hen opviel. De man blies 935 ugl. Ook bleek dat hij in het bezit was van een Pakistaans rijbewijs. Zijn rijbewijs is ingevorderd en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

50 bromfietsen gecontroleerd
Den Haag Het Team Gericht Verkeerstoezicht van de politie controleerde maandag 13 april tussen 14.00 uur en 18.30 uur 50 bromfietsen. 10 bromfietsers hadden een te hoge constructie snelheid. Van één van hen werd het kenteken ingevorderd, omdat de snelheid werd overschreden met meer dan 15 km/uur. Drie bromfietsers konden geen juiste papieren tonen en nog één bromfietser reed door het rode licht.

Te snel zonder papieren
Den Haag Politieagenten controleerden maandag 13 april rond 20.30 uur een 29-jarige Haagse bromfietser op de mr. P. Droogleverfortuynweg. Hij reed met een hoge snelheid door het Zuiderpark. Op de rollerbank aan het politiebureau bleek de bromfiets 81 km/u te halen. De bromfietser kon geen geldige papieren tonen. Hij kreeg drie bekeuringen.

Op geleende scooter met hoge snelheid
Den Haag Een motorrijder negeerde maandag 13 april om 14.30 uur op de Rijswijkseweg een stopteken van surveillerende agenten. Dit resulteerde in een achtervolging door de wijk Molenwijk, die eindigde in de Noordpolderstraat. Daar reed de bestuurder met hoge snelheid het trottoir op, maar kon een motoragent hem tot stoppen dwingen. De bestuurder probeerde te vluchten, maar de agent kon hem tegenhouden. Na een worsteling, waarbij de agent pepperspray moest gebruiken, werd de bestuurder, een 18-jarige Hagenaar aangehouden. Op het politiebureau bleek waarom hij het stopteken negeerde: de man had geen rijbewijs.

Signalement: roze polo
Leidschendam Een getuige belde maandag 13 april om 12.50 uur de politie omdat hij zag dat een jongen een brommer uit een kelderbox stal. De getuige omschreef één van de daders aan de hand van zijn roze polo. Agenten die de zaak onderzochten hadden daardoor vrij snel beet toen ze op de Prins Johan Willem Frisolaan een jongen in een roze polo met een brommer aan de hand zagen lopen. Ze hielden de 16-jarige jongen uit Leidschendam aan en namen hem mee naar het bureau voor verhoor. Hij kreeg een proces-verbaal.

Fietster aangereden, politie zoekt getuigen
Leidschendam Een bromfietser trok wel heel snel conclusies, toen hij vrijdag 10 april omstreeks 15.45 uur op de Burgemeester Banninglaan een fietster had aangereden. Hij raakte tijdens een inhaalmanoeuvre met het stuur van zijn bromfiets het stuur van de fiets van het 13-jarige Leidschendamse meisje, waardoor zij viel. De jongen stopte, riep naar omstanders dat er niets aan de hand was en vervolgde zijn weg zonder zich verder om het slachtoffer te bekommeren. Het meisje is op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan, om zich aan het letsel aan haar arm te laten behandelen. De politie vraagt getuigen van het voorval of mensen die informatie hebben over de bromfietser (zoals zijn identiteit of nummer van het kenteken) om contact op te nemen via 0900-8844. Anoniem bellen kan ook middels het telefoonnummer 0800-7000.

Fietster gewond na ongeval
Voorburg Een 27-jarige vrouw uit Den Haag raakte maandag 13 april gewond toen een 18-jarige man uit Voorburg op zijn scooter door rood licht reed. Hij raakte haar op de kruising van de Mgr. Van Steelaan en de Koningin Voorburglaan. De ambulance vervoerde de Haagse naar het ziekenhuis, dat ze na controle weer mocht verlaten. De Voorburger kreeg een proces-verbaal voor het veroorzaken van het ongeluk en het rijden zonder rijbewijs.

Veel op kerfstok
Monster Een 23-jarige man uit Den Haag kreeg maandag 14 april om 01.40 uur een proces-verbaal voor mishandeling, bezit van cocaïne en rijden met een ingevorderd rijbewijs. Agenten zetten zijn auto op de Aaltje Noorderwierstraat aan de kant nadat ze zijn kenteken hadden doorgekregen in verband met geweld binnenshuis in Monster. De Hagenaar werd aangehouden en op het politiebureau verhoord. Hij zit nog vast.

Mannen aangehouden na geweld
Delft Op het Laantje van Mater hield de politie maandagavond 13 april rond 22.40 uur zes mannen aan, nadat zij een 22-jarige man uit Delft hadden afgetuigd. Om nog onbekende redenen sloegen en schopten de mannen het slachtoffer. Ook werd de man gebeten door de hond van één van de verdachten. Een getuige meldde de mishandeling via 112 bij de politie, waarna de verdachten (21 t/m 25 jaar uit Rotterdam en Delft) konden worden aangehouden. De politie onderzoekt de zaak.

Opgeruimd staat netjes
Nootdorp Een gezellig samenzijn van zes jongeren uit Pijnacker, Zoetermeer en Lansingerland op het Hazepad, eindigde maandagmiddag om 16.00 uur met een bekeuring. De jongens, van 16 t/m 19 jaar, zaten met elkaar een biertje te drinken en gooiden de lege flesjes vervolgens in het water. Toen een surveillerende politiebiker langsfietste stond er alleen nog een lege krat. Alle flessen dreven in het water. De jongens kregen een bekeuring voor verontreiniging en moesten de flessen, onder het toeziend oog van de politieagent, uit het water halen.

Beschonken bestuurster staande gehouden door getuigen Zoetermeer Getuigen belden maandag 13 april de politie toen een 47-jarige Zoetermeerse, naar later bleek in beschonken toestand, een lantaarnpaal en een reclamebord had aangereden met haar auto. De vrouw reed omstreeks 20.45 uur over de Wallendreef toen zij ter hoogte van de Velddreef via de middengeleiding op de verkeerde weghelft terechtkwam en een lantaarnpaal en een reclamebord raakte. Via de middengeleiding kwam zij vervolgens weer op de juiste weghelft terecht. Getuigen bleven de vrouw bij een verderop gelegen tankstation aan de praat houden tot de politie arriveerde. Agenten hielden de vrouw aan en brachten haar naar het politiebureau. Daar blies zij 910 ugl. Het rijbewijs van de vrouw werd ingevorderd en zij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

(St)oerdom
Zoetermeer Op de Fokkersstraat hielden politieagenten maandagmiddag 17.45 drie jongens uit Zoetermeer aan, omdat zij een gevaarlijk spel speelden. Het drietal, van 11,13 en 14 jaar, ging op de rijbaan liggen en wachtte tot er een auto aankwam. Degene die vervolgens als eerste op stond, had dan verloren. Een geschrokken getuige belde 112 en meldde het spel van de jongens bij de politie, nadat hij één van hen bijna had aangereden. De jongens zijn overgebracht naar het politiebureau, waarna hun ouders zijn geïnformeerd.