UMC Groningen

Afstemming en samenwerking in de zorg voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

14 april 2009 Het Centrum voor Revalidatie-UMCG locatie Beatrixoord, en drie organisatie op het gebied van gehandicaptenondersteuning De Noorderbrug, MEE Groningen en MEE Drenthe ondertekenen dinsdag 14 april een overeenkomst voor afstemming en samenwerking op het gebied van de zorg en ondersteuning voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het doel van deze samenwerking is mensen met NAH zo goed en zo snel mogelijk te helpen.

NAH als gevolg van een CVA, hersenkneuzing, -tumor of -ontsteking kan grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven van de patiënt. Stoornissen in motoriek, spraak of taal zijn het meest herkenbaar. Daarnaast ondervinden mensen met NAH onzichtbare gevolgen van het hersenletsel: veranderingen in denken, emoties en gedrag. Deze patiënten kunnen voor behandeling terecht bij het Neurorevalidatieteam van het Centrum voor Revalidatie-UMCG.

Het wordt steeds belangrijker de patiënt zo snel mogelijk op de goede plaats de juiste vorm van zorg te bieden. Mede hierdoor heeft het UMCG de ambitie om de revalidatiebehandeling van mensen met NAH zo goed mogelijk te laten aansluiten op het nazorgtraject. Daarom heeft het drie jaar geleden samenwerking gezocht met De Noorderbrug, wat heeft geleid tot een afasiecentrum in Hoogeveen. Het streven is om in het najaar van 2009 ook een afasiecentrum in Groningen te openen. MEE kan in de toekomst mensen die bij hen ondersteuning vragen, verwijzen naar het Afasiecentrum en hen zonodig bij de aanmeldingsprocedure ondersteunen.

De samenwerking tussen de Noorderbrug en het Centrum voor Revalidatie-UMCG wordt nu geformaliseerd, waarbij ook MEE Groningen en MEE Drenthe aansluiten. De drie partijen tekenen op 14 april een overeenkomst om daarmee mensen met NAH zo goed en zo snel mogelijk te kunnen helpen. Hiertoe zullen betrokken partijen elkaars deskundigheid en expertise benutten en respecteren. Ook zullen ze de onderlinge contacten en wederzijdse doorverwijzing soepel, actief en efficiënt laten verlopen. De keuzevrijheid van de cliënt zelf staat hierbij altijd centraal. Door de patiënt sneller en beter informatie en advies te geven over zorgmogelijkheden, onderzoek, diagnostiek en praktische zaken, kan de patiënt eerder en beter een keuze maken om al dan niet gebruik te maken van het aanbod. Een voorbeeld van ketenzorg die ook door zorgverzekeraars erg gewenst wordt.

Na 14 april zullen de drie organisaties de samenwerking verder ontwikkelen. Het uitgangspunt hierbij is dat wij als zorginstellingen aanvullend op elkaar zijn, dus géén concurrenten, aldus Marjan Franssen, teammanager Neurorevalidatieteam van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG.

Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u bellen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op (050) 361 22 00.

Terug