Provincie Flevoland

Provincie evalueert Hoofdlijnenakkoord

Positief, maar toch ook zorgen

Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland vinden dat de uitvoering van het ambitieuze Hoofdlijnenakkoord grotendeels volgens plan verloopt. Het college houdt er echter rekening mee dat de tweede helft van de zittingsperiode moeizamer verloopt. Door de economische recessie komen de provinciale inkomsten onder druk te staan, terwijl beleidsdoeleinden moeilijker gerealiseerd kunnen worden. Deze conclusies staan in de Tussenbalans; de evaluatie van het tot nu toe door het college gevoerde beleid, aangevuld met aanbevelingen voor de komende jaren.

"Ik ben zeer positief over de resultaten tot nu toe, en ook voor de toekomst ben ik optimistisch", zegt Harry Dijksma, gedeputeerde van Financiën. "We kunnen echter onze ogen niet sluiten voor de economische crisis. Een crisis die niet aan onze deur voorbij gaat." Als positief voorbeeld noemt hij de ontwikkelingen op het gebied van Infrastructuur. "Daar zijn belangrijke beslissingen genomen, zoals over de spoorverbinding tussen Almere en de Randstad, verbetering A6/A1, aanleg N 23 en de Hanzelijn en is sprake van een doorbraak."

Lelystad Airport

"De ontwikkeling van Lelystad Airport verloopt volgens plan, maar is typisch een project waar de invloed van de recessie voelbaar is", aldus de gedeputeerde, "Door de dalende passagiersaantallen verandert de marktsituatie binnen de luchtvaart. Er zou vertraging kunnen optreden door uitstel. Aan de andere kant is dit een prachtig project om juist nú te starten. Het project verloopt volgens planning, maar om op schema te blijven, zullen extra maatregelen en inspanningen absoluut noodzakelijk zijn."

Economie en Arbeidsmarkt

Het streven is om 25.000 banen erbij te creëren in deze collegeperiode
2007-2011. In 2008 is het aantal arbeidsplaatsen met ongeveer 9.000 gestegen. Dit betekent dat het beleid goed op schema ligt. De provincie houdt er rekening mee dat door de economische crisis de cijfers de komende jaren tegenvallen. Daarom gaat de provincie zich meer richten op het behoud van werk. Zo werkt de provincie mee aan het net geopende Regionaal Mobiliteitscentrum in Almere en wordt een nieuwe aanvraag Leren en Werken ingediend bij het ministerie van SOZAWE om een Scholingsoffensief te kunnen starten.
"De schrikbarende stijging van de jeugdwerkloosheidscijfers onderstreept de betekenis van het vorig jaar afgesloten het convenant Voortijdig Schoolverlaten", zegt Andries Greiner, gedeputeerde van Economische Zaken. "Voor de uitvoering van dit convenant heeft het Provinciaal Platform Arbeidsmarkt (PPA) een programma opgesteld waarvoor OCenW inmiddels geld beschikbaar heeft gesteld. Er zijn de afgelopen periode uitstekende resultaten bereikt met het netwerk Flevotalent Junior, ook een initiatief van het PPA. In totaal zijn 150 jongeren geplaatst op een (leerbaan)vacature".

Jeugdzorg

Stijging van de vraag naar jeugdzorg blijft een probleem. Het ministerie van Jeugd en Gezin heeft incidenteel geld gegeven om de wachtlijsten weg te werken. De provincie heeft het tekort aangevuld. De provincie investeert hierin voor 2009 2,3 miljoen euro. Over het budget voor 2010 moet weer met het Rijk onderhandeld worden en is de uitkomst nog onzeker. Met het vierjarig programma GAAF
(Gemeenschappelijk Actieprogramma Aansluiting Flevoland) heeft de provincie gezorgd voor sluitende samenwerking tussen gemeenten, onderwijs, Jeugd GGZ, politie/justitie en jeugdzorg. Dit jaar vindt de afsluiting plaats van GAAF.

Samenleving

Het voorzieningenniveau in Flevoland houdt inmiddels gelijke tred met de bevolkingsgroei. Maar met de huidige crisis is het de vraag of het inlopen van de bestaande achterstand haalbaar is. Om de achterstand terug te brengen, haakt de provincie aan bij de Schaalsprong van Almere. "De focus ligt daarbij op de topvoorzieningen in de sport, cultuur en (jeugd)zorg. Deze hebben namelijk ook een belangrijke (gebruiks)functie voor de rest van Flevoland. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de basisinfrastructuur, De provincie kan aanvullend zijn in het mede-investeren in de topvoorzieningen", zegt John Bos, gedeputeerde van Sport en Welzijn, "verder wordt alles op alles gezet om landelijke sportverenigingen binnen te halen. Dat blijft nodig om de ambitie "Flevoland, de sportiefste provincie van Nederland' waar te kunnen maken.

Ontwikkeling hoger onderwijs

Een belangrijke ontwikkeling voor de provincie is versterking van de sociaal-economische structuur met hoger onderwijs. De deelname van Flevolandse studenten aan het mbo en hbo in de eigen provincie blijft achter bij de rest van Nederland. De Hogeschool Windesheim heeft een businesscase ontwikkeld voor uitbreiding van het hoger onderwijs in Flevoland. Binnenkort nemen Provinciale Staten een beslissing over de investering die zij in de hogeschool Windesheim Flevoland willen doen. De andere investeerders zijn de gemeenten Lelystad en Almere en OCenW. De provincie vindt de plannen van WIndesheim veelbelovend en hoopt dat Windesheim Flevoland in augustus 2010 van start kan gaan.

IFA

Het Investeringsfonds Flevoland-Almere (IFA) wil een impuls aan de ontwikkeling van Almere geven. Het fonds is gericht op de ontwikkeling van een uniek stedelijk klimaat en van de economie, door investeringen in kennis. Zo brengt de Stichting ExSer kennis uit bedrijven, wetenschap en advieswereld bij elkaar om vragen uit de dienstensector te beantwoorden. Ook de vestiging van het International New Towns Institute is mogelijk dankzij het IFA gestimuleerd. "Het IFA is noodzaak voor de schaalsprong van Almere", zegt Leen Verbeek, Commissaris van de Koningin. "Eind dit jaar zal het rijk zich committeren in een zogenaamd Integraal Afspraken Kader (IAK). Dan wordt ook de rol van de provincie in de Schaalsprong Almere vastgelegd".

Duurzame energie

De hoeveelheid in Flevoland opgewekte duurzame energie in 2013 moet voorzien in minimaal 60 procent van de totale Flevolandse energiebehoefte (exclusief transport). De teller staat begin april
2009 op 56%. "Een duurzame samenleving is meer dan het duurzaam opwekken van energie en het beperken van het verbruik", meent Anne Bliek, gedeputeerde van Milieu. "Duurzaam is ook een gezond leefmilieu (lucht, geluid, bodem, veiligheid), behoud en ontwikkeling van natuur, voorkomen van wateroverlast en toekomstbestendige gebiedsontwikkeling. Daar wordt progressie geboekt".

OostvaardersWold

Bij de ontwikkeling van OostvaardersWold wordt intensief overlegd met instanties, betrokken bewoners en belanghebbenden. In december 2008 is duidelijkheid verschaft over de functie van gronden in het zogeheten zoekgebied in de toekomst. De definitieve besluitvorming over de structuurvisie, de MER en de samenwerkingsovereenkomst (inclusief financiële afspraken) zal, conform het plan van aanpak, plaatsvinden in 2009. Nog in deze collegeperiode wil de provincie beginnen met de inrichting van 600 ha OostvaardersWold als groenblauwe verbinding. De aankopen liggen op schema; eind 2008 was 221 hectare verworven.