Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Peters e.a. over een Afghaanse wet die vrouwenrechten ernstig beperkt

14-04-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Peters (Groen Links), Pechtold (D66), Van Bommel SP), Voordewind (ChristenUnie), Van Baalen (VVD), Van Dam (PvdA) en Haverkamp (CDA) over een nieuwe Afghaanse wet die vrouwenrechten ernstig beperkt. Deze vragen werden ingezonden op 6 april 2009 met kenmerk 2009Z06382.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Peters (Groen Links), Pechtold (D66), Van Bommel (SP), Voordewind (ChristenUnie), Van Baalen (VVD), Van Dam (PvdA) en Haverkamp (CDA) over een nieuwe Afghaanse wet die vrouwenrechten ernstig beperkt.

Vraag 1
Is het waar dat de nieuwe Afghaanse wet 1) die president Karzai afgelopen maand heeft getekend, opgesteld op verzoek van een zeer conservatieve Afghaanse religieuze leider, al door het parlement is aangenomen en thans bij het Afghaanse ministerie van Justitie wordt geprepareerd voor publicatie? Is, met andere woorden, de inwerkingtreding van deze wet nu onherroepelijk?

Antwoord
Hoewel het wetsvoorstel door president Karzai is ondertekend is het nog niet in het Staatsblad gepubliceerd. De Afghaanse Minister van Buitenlandse Zaken Spanta heeft mij verzekerd dat de Afghaanse regering de wet niet in deze vorm zal publiceren, en dat deze wet niet in werking treedt. President Karzai heeft op 4 april jl. opdracht gegeven om het wetsvoorstel opnieuw kritisch te bezien. De Afghaanse Minister van Justitie heeft bekendgemaakt dat een breed consultatief proces zal worden gestart, waarbij nadrukkelijk advies zal worden gevraagd aan vrouwen- en mensenrechtenorganisaties.

Vraag 2
Hoe oordeelt u over de inhoud van deze wet, die volgens de VN onder andere verkrachting binnen het huwelijk toestaat en de bewegingsvrijheid van vrouwen ernstig inperkt?

Vraag 3
Deelt u de mening van internationale hulporganisaties dat de wet zowel VN mensenrechten-conventies als de Afghaanse constitutie schendt? 2) Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Een aantal bepalingen in het wetsvoorstel is strijdig met de internationale mensenrechtenverdragen die Afghanistan heeft geratificeerd, zoals de VN verdragen van de rechten van de vrouw en van het kind. Ook de Afghaanse Grondwet garandeert deze mensenrechten. De Afghaanse regering heeft aangekondigd de wet te herzien met inachtneming van haar verplichtingen.

Vraag 4
Heeft u, net als onder andere Canada, de VS en de Scandinavische landen, president Karzai laten weten geschokt te zijn over de wet? Zo nee, bent u bereid dit alsnog te doen en bij president Karzai aan te dringen op herroeping ervan?

Antwoord
De zorg van de Nederlandse regering is op verschillende wijzen aan de Afghaanse regering kenbaar gemaakt, onder andere via de ambassade te Kabul. Persoonlijk heb ik Minister van Buitenlandse Zaken Spanta mijn opvatting duidelijk gemaakt en aangedrongen op opschorting van de wet.

Vraag 5
Hoe oordeelt u over de analyse dat president Karzai de wet heeft ondertekend om op weg naar de verkiezingen verschillende groeperingen (de sjiieten en de Hazara gemeenschap) achter zich te scharen? 3) Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord
President Karzai heeft zich herhaaldelijk in heldere bewoordingen uitgesproken over de noodzaak de positie van vrouwen in Afghanistan fundamenteel te verbeteren en de deelname van vrouwen, op gelijke voet met mannen, aan het politieke, sociale, economische en culturele leven van Afghanistan zeker te stellen. Evenzo heeft hij benadrukt dat de deelname van vrouwen aan de verkiezingen cruciaal zal zijn voor het welslagen van de democratie in Afghanistan.

De Nederlandse regering ondersteunt deze opvattingen. Het is van belang dat de internationale gemeenschap de Afghaanse autoriteiten er toe blijft aanzetten deze standpunten in overheidsoptreden te vertalen.

Nederland zet zich zowel in Uruzgan als in de rest van Afghanistan in om participatie van vrouwen in de verkiezingen te ondersteunen en faciliteren. Nederland zal in dit kader de beperkingen voor vrouwen met betrekking tot participatie in het openbare leven en vrijheid van meningsuiting nauw in het oog houden, en waar nodig, samen met andere partners, de mogelijkheden voor vrouwen om te stemmen en zich verkiesbaar te stellen ondersteunen.

Vraag 6
Bent u bereid deze vragen vóór het algemeen overleg over Afghanistan op 14 april 2009 te beantwoorden?

Antwoord
Ja.

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Thieme (PvdD), ingezonden 2 april 2009 (vraagnummer 2009Z06189)
1) The Guardian, 1 april 2009 - "Pressure on Hamid Karzai to scrap Afghan women's law"

2) The Guardian, 1 april 2009 - "Pressure on Hamid Karzai to scrap Afghan women's law"

3) The Guardian, 31 maart 2009 - "`Worse than the Taliban' - new law rolls back rights for Afghan women"

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl