Universiteit Twente

STW benoemt Detlef Lohse tot Simon Stevin Meester 2009

Technologiestichting STW heeft prof.dr. Detlef Lohse, hoogleraar Vloeistoffysica aan de Universiteit Twente, benoemd tot Simon Stevin Meester 2009. Lohse ontvangt een half miljoen euro die hij vrij mag besteden aan onderzoek. STW eert Lohse op deze manier voor zijn voortreffelijke fundamentele onderzoek dat hij voortdurend weet te koppelen aan praktische vraagstukken. De laureaat ontvangt de prijs op 8 oktober 2009 tijdens de STW-Jaarconferentie 2009 in Nieuwegein.

Met zijn benoeming is Lohse de eerste onderzoeker die zowel de hoogste Nederlandse prijs voor wetenschappelijk onderzoek (de Spinoza-premie van NWO in 2005) als de hoogste Nederlandse prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek heeft ontvangen.

Detlef Lohse (Hamburg, 15 september 1963) geldt als een absolute autoriteit op het gebied van stromingsleer en turbulentie. Hij geniet wereldfaam door zijn verklaring van het verschijnsel sonoluminescentie. Daarbij zendt een kleine gasbel in een vloeistof onder invloed van ultrasoon geluid licht uit. Wereldberoemd werd Lohse in 2000 toen hij en zijn collega's wisten vast te stellen dat de pistoolgarnaal zijn luide knallen produceert met behulp van imploderende bellen.

Gasbellen in een vloeistof

Gasbellen in een vloeistof vormen een rode draad door de vier onderzoeksgebieden van Lohse en zijn onderzoeksgroep: turbulentie en tweefasestroming, granulaire stroming, micro- en nanofluïdica, en biomedische toepassingen van bellen. Daarbij kenmerkt het werk van Lohse en zijn groep zich door de directe wisselwerking van theorie, experimenten en numerieke simulaties. "Vaak kun je een probleem pas door de directe wisselwerking van alle drie de methodes oplossen", zegt Lohse. "Hiervoor heb je experimentele, theoretische en numerieke kennis nodig. Die is allemaal in onze groep verzameld en daarom zie ik de onderscheiding ook als voor onze groep als geheel."

Eén van de aandachtsgebieden van Lohse en zijn groep is zogeheten Rayleigh-Bénard convectie. Dat is door warmte gedreven turbulentie in een afgesloten vat. Uitkomsten van dit onderzoek hebben toepassing op door convectie bepaalde verticale stromingen in de oceanen, in de buitenkern van de aarde, in de buitenlaag van de zon en in het binnenste van grote gasplaneten. Een ander belangrijk terrein van onderzoek is het bestuderen van krachten die werken op bellen in een stromende vloeistof. In het bijzonder gaat het dan om opwaarts gerichte krachten en weerstand. Inzichten uit dit onderzoek helpen bijvoorbeeld begrijpen hoe turbulentie de wrijving van een stromende vloeistof over een oppervlak (denk aan scheepswanden onder water) vermindert. Eén van de recente resultaten van de groep van Lohse was de ontdekking dat dit weerstandsverminderende mechanisme alleen werkt als zo'n oppervlak volkomen schoon is en de verklaring hiervan. Deze onderzoekslijn is deel van een groot onderzoekprogramma "gedispergeerde

meerfasestroming", met financiering van STW, FOM, het ministerie van Economische Zaken en deelname van bedrijven.

Inkjetprinters en contrastvloeistoffen

Het industrieel verreweg grootste project van Lohse en zijn groep op dit moment is onderzoek samen met Océ naar het optreden van luchtbelletjes in de inktstraal uit een inkjetprinter. Luchtbelletjes in de inktstraal kunnen het printproces verstoren. De enige oplossing tot nog toe is de printer gewoon even uit te zetten. Dat is voor een printerfabrikant natuurlijk erg onbevredigend. Het onderzoek is erop gericht te ontdekken wanneer de belletjes zich gaan vormen en hoe die vorming meteen te onderdrukken.

Gasbellen in een vloeistof vormt ook precies de samenstelling van contrastvloeistoffen die in de medische wereld worden gebruikt. De groep van Lohse doet samen collega's van het Erasmus MC intensief onderzoek naar het gedrag van de belletjes in zo'n vloeistof en naar methoden om het belgedrag te beïnvloeden, bijvoorbeeld om belletjes als transporteur van medicijnen te gebruiken.

Curriculum vitae

Lohse studeerde in 1989 af in de theoretische kernfysica aan de Universität Bonn en promoveerde in 1992 summa cum laude aan de Universität Marburg op theorie van turbulentie. Daarna werkte hij als postdoc aan de University of Chicago en de Universität Marburg, en was hij Heisenberg Fellow aan de Ludwig-Maximilians Universität München. In 1998 volgde zijn benoeming tot hoogleraar Vloeistoffysica aan de Universiteit Twente. In 2005 benoemde de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) hem tot lid, kreeg hij de Spinoza-premie, en benoemde de UT hem tot universiteitshoogleraar. Sinds 2007 maakt hij deel uit van het Uitvoerend Bestuur van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). Lohse's promovendi en postdocs zijn naar hoogleraarposities over de hele wereld uitgezwermd. Hij houdt nauw contact met ze en zij sturen hun gepromoveerden naar Twente voor een postdoc. Als leukste taak van zijn hoogleraarschap noemt hij, verrassend genoeg, het schrijven van onderzoeksvoorstellen. Het is één van de geheimen van zijn succes. De manier waarop hij zijn groep leidt is een andere succesfactor: hij geeft verantwoordelijkheden aan zijn groepsleden en toont diepe interesse in en waardering voor hun werk. Het belangrijkste van alles blijft volgens Lohse echter het inhoudelijk zelf hard werken en de gedrevenheid, de vreugde en het plezier om natuurkundige vraagstukken op te lossen.

Meer over Lohse's onderzoek op de website van de groep Physics of Fluids

Voor de redactie:

Dit is een persbericht van de Technologiestichting STW.

Meer informatie bij Huub Eggen, hoofd communicatie en public affairs STW, tel. 030 - 6001 298 of Wiebe van der Veen, communicatie Universiteit Twente, tel. 053 489 4244

Laatst gewijzigd op 14-04-2009 14:30:40 door Webmaster