Gemeente Echt-Susteren


Project Vloedgraaf van start
afb voor Vloedgraaf 2.JPG

Afgelopen maandag 6 april zijn de werkzaamheden gestart rondom de Vloedgraaf. Deze werkzaamheden moeten ertoe leiden dat de spoorbrug over de Vloedgraaf in Echt-Susteren en de smalle verkeersbrug over de Vloedgraaf voor minder problemen zorgen bij hoge waterstanden, voor minder overstromingen stroomopwaarts en dat het voor dieren makkelijker wordt om van het ene naar het andere gebied te gaan.

Het Waterschap Roer en Overmaas, ProRail en de gemeente Echt-Susteren werken samen om in deze zaken verbetering te brengen. De uitvoering start in april 2009 en duurt tot juni 2010.

Financiers

Het project wordt gefinancierd door Waterschap Roer en Overmaas, ProRail en de gemeente Echt-Susteren. Samen zorgen ze voor de vervanging van de twee bruggen (de spoorbrug en de verkeersbrug over de Vloedgraaf die de kruising vormt tussen de Vloedgraaf en de Funkelweideweg) en de aanleg van een faunapassage met een wandelpad.

Â

Voordelen

De spoorbrug heeft nu een spanwijdte van 5,70 meter en dit zorgt voor problemen bij hoge waterstanden. Met de aanleg van de langere bruggen (inclusief faunapassage hebben deze een spanwijdte van ruim 20 meter) kunnen hoge waterstanden in de toekomst makkelijker worden opgevangen. De aanleg van de faunapassage onder de bruggen zorgt voor een betere verbinding van de natuurgebieden rondom de Vloedgraaf: de ecologische verbindingszone. Het leefgebied van de verschillende aanwezig diersoorten zoals reeën en boomkikkers wordt straks een stuk groter.

Â

Meer informatie

Als u in de buurt van het project woont, ontvangt u vanaf nu regelmatig per post informatie over de werkzaamheden. Daarnaast houden wij iedereen op de hoogte via deze gemeentepagina. Met vragen kunt u bellen naar de afdeling Publiekscontacten van ProRail. Deze is tijdens kantooruren te bereiken op telefoonnummer 0900-77 67 245 (⬠0,20 p.m.). U kunt ook een e-mail sturen naar publiekscontacten@prorail.nl

Â

Ontsnippering

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat subsidieert het project via het MJPO (Meerjarenprogramma Ontsnippering). De vernieuwing van de spoorbrug en het herstel van de ecologische verbindingszone maken onderdeel uit van het provinciale Meerjarenplan Ontsnippering (MJPO). MJPO is een uitvoeringsprogramma van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Door de aanleg van drukke verkeerswegen, spoorwegen en vaarwegen met steile oevers zijn leefgebieden van elkaar gescheiden. Bij de uitwerking van het MJPO gaat het om het herstellen van deze knelpunten in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dit is het netwerk van natuurgebieden verspreidt over heel Nederland. Voor 2018 wil het MJPO de belangrijkste barrières in de Ecologische Hoofdstructuur oplossen. Hiervoor werken landelijke, regionale en lokale overheden, vaak in overleg met natuurbeschermingsorganisaties, samen. Oplossingen bestaan uit ecoducten, dassen- en andere faunatunnels en ecoduikers. De uitvoering vindt plaats tussen 2005 en 2018. ProRail bouwt vanaf 2008 in totaal 79 ecoducten en faunatunnels als oplossing voor spoorse knelpunten. Meer informatie is te vinden op www.mjpo.nl.

Â

Werk in uitvoering

De aannemer start op maandag 6 april met de inrichting van het werkterrein. Daarnaast starten diverse voorbereidende werkzaamheden, bijvoorbeeld het aanbrengen van de verharding voor het tijdelijke fietspad. Medio april verwijdert de aannemer de huidige verkeersbrug over het spoor. Het fietspad wordt omgelegd en er komt een tijdelijke verkeersbrug over de Vloedgraaf. Gebruikers van de fietsroute over de Funkelweideweg en wandelaars wordt gevraagd om tijdens de werkzaamheden extra op te letten als ze langs de bouwplaats fietsen of lopen.

Â

Â