VVD


14-4-2009

Nederland op slot voor boeren, burgers en buitenlui

De VVD maakt zich grote zorgen over de uitspraken van de Raad van State vorige week over vergunningverlening rondom Natura 2000 op basis van de Natuurbeschermingswet. In de uitspraken worden vergunningen voor ongewijzigde bedrijfssituaties vernietigd.

Door deze uitspraak zijn in ieder geval vergunningen voor bedrijven in Brabant in gevaar en lopen de andere provincies vast met het opstellen van beheerplannen. Hierdoor zitten vooral boerenbedrijven in de nabijheid van Natura 2000-gebieden in grote onzekerheid. De uitspraken hebben echter ook gevolgen voor de aanleg van wegen en voor de bouw. Minister Eurlings gaf ook toe dat hij gevaar zag voor de aanleg van wegen. Zo kan de verdubbeling van de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven
- nu één van de drukste knooppunten - in gevaar komen, omdat de weg een Natura 2000-gebied doorkruist.

VVD-woordvoerster Helma Neppérus: "Door de vage regelgeving binnen Natura 2000 zijn grote twijfels ontstaan of geplande wegverbredingen, nieuwe wegen en bebouwing in de buurt van een Natura 2000-gebied wel kunnen door gaan. Dit levert een onwerkbare situatie voor een aantal provincies op."

"Nederland zit op slot voor boeren, burgers en buitenlui. Bijzondere natuur moet natuurlijk worden beschermd, maar ik wil weten hoe het kabinet de negatieve gevolgen van de Natura 2000-wetgeving gaat opvangen. Ik heb daar een paar maanden geleden al om gevraagd, maar we zakken door de uitspraken van de Raad van State steeds verder weg in het moeras. De VVD streeft er naar dat bestaande activiteiten binnen de landbouw en recreatie, maar ook de geplande verbetering van onze wegen worden veiliggesteld voor dit bureaucratische monster."

De VVD heeft al eerder inzicht gevraagd in de gevolgen van Natura 2000 voor bedrijven en de aanleg van wegen. In het voorjaar komt het kabinet met een rapport om de broodnodige opheldering te verschaffen. Helaas zullen tot die tijd de voortekenen van dit slechtnieuwsrapport nog van de Raad van State blijven komen.

"Het kabinetsplan voor extra wegenaanleg en bebouwing zou weleens een wassen neus kunnen zijn", aldus Neppérus.

10 april 2009

Helma Neppérus: h.nepperus@tweedekamer.nl