Gemeente Noordwijkerhout

14/4/2009 - Gegevens gezocht voor Slachtofferregister W.O. II

De afgelopen jaren is de Oorlogsgravenstichting (OGS) veelvuldig benaderd door nabestaanden van burgerslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn bij beschietingen en bombardementen in Nederland. Het was hen gebleken dat de namen van hun omgekomen familielieden niet opgenomen zijn in het Slachtofferregister dat te raadplegen is via de website van de OGS (www.ogs.nl).

Tot op heden zijn de gegevens van beschieting- en bombardementsslachtoffers door de OGS niet verzameld en komen die - in de meeste gevallen - ook niet voor in de bestanden van de OGS. Echter, het opnemen van de personalia van beschieting- en bombardementsslachtoffers in het voor iedereen toegankelijke Slachtofferregister zien de nabestaanden als nationale erkenning van de status van hun familieleden als oorlogsslachtoffer.

Op 24 november 2008 heeft het dagelijks bestuur van de OGS zich uitgesproken voor de erkenning van beschieting- en bombardementsslachtoffers als oorlogsslachtoffer in de zin van de statuten van de OGS. Om deze erkenning vast te leggen is een wijziging van de statuten noodzakelijk. Vooruitlopende op een statutenwijziging zal al begonnen worden met een inventarisatie en registratie van deze slachtoffers in de bestanden van de OGS.

Ook de inwoners van Noordwijkerhout en De Zilk worden opgeroepen om bij de gemeentelijke consul een opgave te doen van de personalia van eventuele familieleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog als burgerslachtoffer door een beschieting of bombardement in Noordwijkerhout of elders in het land om het leven zijn gekomen.

U wordt verzocht - indien u prijs stelt op opname in het Slachtofferregister - om de volgende gegevens van het (de) burgerslachtoffer(s) kenbaar te maken: familienaam, tussenvoegsels, voornamen (voluit), geboorteplaats en -datum, overlijdensplaats en
-datum, naam en adres van de begraafplaats en de grafregistratie.

Indien u beschikt over algemene informatie betreffende de calamiteit waarbij burgerslachtoffers omgekomen zijn, dan wordt het op prijs gesteld om ook daarvan een kopie te ontvangen.

Zodra de gegevens verwerkt zijn in het bestand van de OGS, zullen deze zichtbaar zijn in het Slachtofferregister van de OGS (te raadplegen via de website www.ogs.nl).

Indien u aan de registratie medewerking wilt verlenen wordt u verzocht om de hiervoor vermelde gegevens te sturen aan de Noordwijkerhoutse consul van de OGS, dhr. H.C. van den Hil, Victoriberg 164, 2211 DK Noordwijkerhout, email: hcvdhil@tiscali.nl.