Gemeente Helmond


Bijzondere verkeerslichten in Helmond

De gemeente Helmond is een proefproject gestart met verkeerslichten met een wachttijdvoorspeller bij twee oversteekplaatsen aan de Dorpsstraat.

De wachttijdvoorspeller is een innovatieve toepassing, waarmee de gemeente Helmond wil onderzoeken of het de veiligheid voor de voetganger en de acceptatie voor het wachten vergroot. Helmond is de tweede gemeente in Nederland waar deze innovatieve verkeerslichten gebruikt worden.

Als een voetganger bij het oversteekpunt ter hoogte van het Kloostergebouw en bij de winkels aan de Dorpsstraat in de Helmondse wijk Stiphout wil oversteken, geeft de wachttijdvoorspeller aan hoe lang het nog duurt voordat het verkeerslicht op groen springt. Dit gebeurt met aflopende lampjes in het voetgangersverkeerslicht. Vervolgens geeft de voorspeller aan hoe lang er (nog) overgestoken kan worden. Het is een continue proces, dat elke keer in gang wordt gezet als een voetganger kenbaar maakt over te willen steken, door de drukknop aan te raken.

Energiezuinige verkeerslichten

Op de twee oversteekplaatsen aan de Dorpsstraat bevonden zich voorheen traditionele verkeerslichten. Deze zijn door de gemeente Helmond gerenoveerd tot de innovatieve lichten met de wachttijdvoorspeller. De gerenoveerde verkeerslichten zijn voorzien van een veilige spanning van 42 Volt. De drukknoppen zijn elektronisch en hebben een terugmelding: wacht op groen. Aanraking van de drukknop is al voldoende om kenbaar te maken dat men wil oversteken. De lichten zelf zijn vervangen door energiezuinige LED-lampen met een levensduur van acht tot tien jaar.

Pilot projecten

De gemeente Helmond loopt voorop als het gaat om het toepassen van nieuwe innovatieve systemen in het verkeer. Regelmatig neemt Helmond dan ook deel aan pilot projecten die te maken hebben met onderzoek naar nieuwe systemen in het verkeer. Zo is onlangs gestart met Tovergroen groenverlenging voor vrachtverkeer op de N279 en nu dus met de verkeerslichten met wachttijdvoorspeller aan de Dorpsstraat. Deze onderzoeken moeten er voor zorgen dat het verkeer in de toekomst minder milieubelastend wordt, beter doorstroomt en dat de verkeersveiligheid wordt vergroot.

* Bekijk hier hoe dit bijzondere verkeerslicht werkt