Partij van de Arbeid

Ontzet over bonus topman Aedes

14-04-2009 03:35

De PvdA vindt de vertrekregeling van één miljoen euro voor topman Van Leeuwen van de vereniging voor woningbouwcorporaties Aedes en het salaris van zijn opvolger ongepast. Tweede Kamerlid Staf Depla: De bonus is niet uit te leggen aan huurders. De top van de corporatiesector snapt niet wat er in dit land speelt.

De beoogde opvolger van Van Leeuwen, Marc Calon zou 200.000 euro per jaar gaan verdienen voor een functie van drie dagen per week. Depla: Dit is ruim boven de Balkenende-norm en dat is buitenproportioneel. Depla roept belangenverenigingen op om op 23 april, tijdens de ledenvergadering van Aedes, tegen deze beloning te stemmen. Minister Van der Laan heeft toegezegd er over na te denken deze actie te steunen.

In oktober vorig jaar kondigde Van Leeuwen zijn vertrek aan. Zaterdag zei hij in een radioprogramma dat zijn vertrekregeling is te verdedigen. Depla: Het kan best zo zijn dat op grond van salaris, dienstjaren en pensioenregelingen het bedrag juridisch klopt. Maar als je rekent, kijk je ook naar de uitkomst. In dit geval moet je toch snappen dat je geloofwaardigheid als sociale huisvester in het geding komt.

Depla wijst op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die woningbouwcorporaties hebben: Woningcorporaties zijn maatschappelijke ondernemingen die een belangrijke maatschappelijke taak vervullen: zorgdragen voor betaalbare huisvesting van mensen die zich niet op de vrije markt kunnen redden. Bij zon publieke organisaties hoort een publiek salaris. Van hoog tot laag in de organisatie moeten deze publieke waarden centraal staan. En niet de waarden van de commerciële vastgoed wereld. De bonus die Van Leeuwen krijgt is dan ook ongepast.