'Lef in het Lab'-prijs voor diervriendelijk onderzoek

14/04/2009 15:48

Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren

Den Haag/Utrecht, 14 april 2009 - In het kader van Wereldproefdierendag reikt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming op 25 april in Utrecht de 'Lef in het Lab'-prijs uit. Deze prijs is voor wetenschappelijk onderzoek dat 'uitmuntend' bijdraagt aan het terugdringen van dierproeven. Vanaf vandaag kan het publiek door te stemmen op een kandidaat via www.lefinhetlab.nl mee bepalen wie de winnaar wordt van deze inmiddels prestigieuze prijs.

De prijs wordt uitgereikt tijdens de 'Lef in het Lab'-bijeenkomst, die de Dierenbescherming in samenwerking met het Nationaal Centrum Alternatieven voor dierproeven (NCA) houdt. Het evenement vindt van 12.30 tot 17.30 uur plaats in de Senaatszaal van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht aan het Domplein 29 en is vrij toegankelijk voor het publiek. Nadat de vijf genomineerden hun project hebben toegelicht, mag ook het aanwezige publiek haar stem uitbrengen. Tevens is er ruimte voor discussie met de genomineerden. GeĂŻnteresseerden kunnen een aanmeldingsformulier voor de bijeenkomst invullen op www.lefinhetlab.nl.

De prijs wordt sinds 2007 uitgereikt. In dat jaar werd onderzoeker Aldert Piersma winnaar met zijn onderzoek 'Proefdierbesparing bij Reproductieonderzoek'. In 2008 werd de celbioloog Abdoel El Ghalbzouri van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) winnaar met zijn onderzoek 'In vitro modellen voor de therapie van huidkanker'.

Dit jaar zijn de kandidaten van divers pluimage. Joost van Delft van de Universiteit Maastricht komt tijdens de Lef in het Lab-bijeenkomst vertellen hoe kankerverwekkendheid van stoffen met andere methoden dan dierproeven getest kunnen worden. Gerrit-Jan Wennink van Schering-Plough bespaart ontelbare rattenlevens met alternatieve methoden in vruchtbaarheidsonderzoek.

Hans Rensema en Jaap te Kiefte van Microsurgical Developments ontwikkelen proefdierbesparende leermiddelen. Zo is kortgeleden een driedimesionaal anatomisch model van een 'laboratoriumrat' voltooid en in productie genomen.

Tenslotte is ook Conchita Callant-Cransveld van ASAT ("Assuring Safety without Animal Testing") een goede kanshebber. Zij legt uit hoe innovatie in toxicologische testen van stoffen en geneesmiddelen veiligheid kan garanderen zonder dat daar dierproeven voor nodig zijn.





http://www.lefinhetlab.nl

http://www.dierenbescherming.nl