Provincie Utrecht

Jaarrekening 2008 provincie Utrecht

14-4-2009 -

Door lagere uitgaven en meevallende inkomsten heeft de provincie Utrecht een financieel resultaat in de jaarrekening 2008 gerealiseerd van EUR 8,5 mln. Dit is een kleine 2% van het begrotingstotaal van de provincie.

Lagere uitgaven
De lagere kosten komen voornamelijk voor bij de programma's ruimtelijke ontwikkeling, landelijk gebied, milieu, verkeer en vervoer en de sociale pijler. Het gaat hier voornamelijk om betalingen die pas in 2009 hoeven worden gedaan of om langlopende projecten waar de uitgaven pas in 2009 of later volgen.

Hogere inkomsten
Hogere inkomsten zijn te zien bij de opcenten motorrijtuigenbelasting, de provinciefondsuitkering en opbrengsten uit beleggingen. De uitkering uit het provinciefonds werd door het Rijk iets naar boven bijgesteld. De hogere opbrengsten uit beleggingen zijn te danken aan hogere rente op deposito's korter dan een jaar en aan meer middelen doordat er minder uitgaven bleken te zijn. De inkomsten uit de opcenten motorrijtuigenbelasting vielen hoger uit dan begroot door een hoger aantal geregistreerde (en tevens zwaardere) auto's in de provincie dan verwacht.

Bestemming positief saldo
Het positieve saldo over 2008 van EUR 8,5 miljoen wordt voor EUR 1,4 mln gebruikt voor uitgaven in 2009. Het restant van EUR 7,1 mln wordt toegevoegd aan de algemene reserve.

Mijlpalen 2008
Het jaar 2008 kende verschillende mijlpalen. Voor vliegbasis Soesterberg werd een ruimtelijk plan voor herbestemming opgesteld en er kwamen nieuwe subsidieregelingen voor duurzaamheid en klimaat. De provincie Utrecht zette zich in om bedrijventerreinen een betere uitstraling te geven en investeerde flink in jeugdzorg. Er werd een nieuwe Europa-strategie vastgesteld en de Pyramide van Austerlitz werd weer opengesteld voor het publiek.

Accountantsverklaring
Accountant Ernst & Young gaf op 14 april 2009 een positieve accountantsverklaring af voor de provinciale jaarrekening over 2008 met betrekking tot de getrouwheid en rechtmatigheid van de verslaggeving. Ernst & Young is sinds vorig jaar de nieuwe accountant van de provincie Utrecht.

Meer informatie: Joris van den Ring, telefoon 030 - 258 3118