Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
14-04-2009

KNAW benoemt Rienk van de Grondelle als Akademiehoogleraar

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft Rienk van Grondelle van de Vrije Universiteit benoemd tot Akademiehoogleraar. Ook Bert Brunekreef (Utrecht), Paul Hooykaas (Leiden) en Daan Kromhout (Wageningen) viel deze eer te beurt. De vier hoogleraren ontvangen een bedrag van een miljoen euro zodat zij zich volledig kunnen wijden aan innovatief onderzoek en de begeleiding van jonge onderzoekers.

Prof. dr. Rienk van Grondelle (biofysica) is benoemd tot Akademiehoogleraar vanwege zijn superieure bijdragen aan de kennis van het eerste stadium in het proces van fotosynthese. Hij heeft dit onderzoeksgebied zeer succesvol vanuit een biofysisch perspectief verkend en heeft een van de meest vooraanstaande onderzoeksgroepen ter wereld opgezet. Het werk van Van Grondelle heeft een interdisciplinair karakter: in zijn onderzoek zijn biologie, natuurkunde en scheikunde geïntegreerd. Door het gebruik van nieuwe lasertechnieken heeft de groep van Rienk van Grondelle als eerste een zeer snel verlopend moleculair proces in beeld weten te brengen dat ervoor zorgt dat een plant zoveel mogelijk zonlicht opvangt zonder er schade van te ondervinden. Het pigment dat het licht opneemt blijkt het teveel aan energie over te dragen aan een ander pigment, waar het wordt omgezet in warmte en verdwijnt zonder schade aan te richten.

Doordat de betrokken universiteiten in ieder geval een jonge, getalenteerde onderzoeksleider moeten aantrekken, draagt de KNAW met het programma Akademiehoogleraren bij aan de doorstroming van jonge onderzoekers naar leidinggevende posities. Op woensdag 15 april zal Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, drie Akademiehoogleraren persoonlijk met hun benoeming feliciteren.