Project Gemeente Westland

vragen en antwoorden over nieuw gemeentehuis
Veelgestelde vragen en antwoorden over nieuw gemeentehuis Publicatiedatum: 14-04-2009

Recente publicaties en de onlangs in heel Westland huis-aan-huis verspreide 'informatiekrant architectenselectie' over het project 'Nieuw gemeentehuis', hebben inmiddels geleid tot de nodige vragen.

Een aantal veelgestelde vragen hebben we ter beantwoording voorgelegd aan projectmanager Chris van Heel. We maken u graag deelgenoot van deze vragen en uiteraard de antwoorden daarop.

Hoe duur zijn de vier gepresenteerde ontwerpen? Ik wil dat graag weten, zodat ik dit kan meenemen in mijn beoordeling. De kosten die nu zijn doorgerekend dienen voor de onderlinge vergelijking van de vier ontwer-pen. Alle ingediende voorstellen passen binnen het krediet dat de gemeenteraad vorig jaar heeft vastgesteld. In de beoordelingsmethodiek is vastgelegd dat het duurste schetsontwerp voor het criterium 'bouwkosten' het minste aantal punten krijgt. Het goedkoopste ontwerp krijgt voor dit criterium relatief de meeste punten.

Er wordt gezegd dat het gemeentehuis niet meer gaat kosten dan 90 miljoen euro, maar is daarbij ook rekening gehouden met de sloop van de Rabobank, het verplaatsen van Albert Heijn, de aanleg van het park etc.? Dat lukt toch nooit allemaal voor 90 miljoen?! Er sprake is sprake van twee aparte budgetten: één voor de bouw van het gemeentehuis (90 miljoen euro, inclusief parkeergarage en park) en één voor de herontwikkeling van het gebied Verdilaan. Het budget voor het gemeentehuis is vorig jaar door de gemeenteraad vastgesteld en het nieuwe gemeentehuis wordt niet duurder dan die 90 miljoen euro. De grondexploitatie Verdilaan staat los van het budget van het gemeentehuis. Uitgangspunt is dat het plan binnen de door de gemeenteraad gestelde financiële kaders wordt uitgevoerd. Op 22 april 2008 sloot het Masterplan met een tekort van EUR 9,3 mln. De voorlopige tussenstand van de grondexploitatie kent nog een tekort van EUR 8,4 miljoen.

De schetsontwerpen hebben elk een ander park. Zijn alle parken geschikt voor evenemen-ten?
Het is bij alle schetsontwerpen mogelijk evenementen te organiseren in het park. Hoe het park er daadwerkelijk uit komt te zien is onderdeel van de verdere uitwerking van het ontwerp.

Het schetsontwerp van de Architekten Cie lijkt te klein. Daardoor lijkt het park groot. Ko-men mensen die juist voor dat grote park kiezen dan niet bedrogen uit?
Het klopt dat dit schetsontwerp aan de krappe kant is. Dat wordt in de beoordeling gecorrigeerd door de andere factoren waarop beoordeeld wordt. Ook zijn de bouwkosten van alle schetsont-werpen doorgerekend op basis van een oppervlakte van 20.000 m2

Basisschool De Ouverture is in de schetsontwerpen verdwenen. Klopt dat?
Ja, dat klopt. Omdat er plannen zijn om de Ouverture in de toekomst te verplaatsen, is aan de architecten de opdracht gegeven deze locatie bij het schetsontwerp te betrekken.

Is er verschil tussen de vier schetsontwerpen ten aanzien van de aanleg van de parkeerplaatsen?
Ja. De Architekten Cie. wil bijvoorbeeld in drie lagen onder de grond parkeren, terwijl de andere architecten uit gaan van twee lagen. Cepezed heeft in het schetsontwerp meer parkeerplaatsen opgenomen dan gevraagd. Voor de beoordeling is het aantal parkeerplaatsen van de vier schetsontwerpen gelijk gesteld.

Kan het advies van de burger het oordeel van de beoordelingscommissie beïnvloeden?
Nee, dat kan niet. De beoordelingscommissie heeft zijn eindoordeel eind deze week klaar, terwijl het advies van de burger pas na 20 april bekend is. De beoordeling van de commissie wordt in bewaring gegeven bij een notaris. Later wordt daar het advies van de burger bijgevoegd.

Geef uw advies!
U heeft nog tot uiterlijk 20 april a.s. de gelegenheid om uw advies te geven over de schetsont-werpen van de vier architecten die nog in de race zijn. Vul uw antwoordkaart in of stem electronisch

Inloopbijeenkomst
Bezoek ook de inloopbijeenkomst op donderdag 16 april. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunt u in de Oude Kerk op het Wilhelminaplein in Naaldwijk de tekeningen en maquettes van de vier ontwerpen bekijken.