Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. April

Minister Cramer en Staatssecretaris Huizinga naar informele milieutop in Praag

14-04-2009

Minister Cramer en Staatssecretaris Huizinga zijn vandaag en morgen in Praag met de Europese collega ministers van milieu over de voortgang van de onderhandelingen voor de VN-klimaatconferentie eind dit jaar in Kopenhagen. Tijdens de tweedaagse informele milieutop staat ook de aanpak om Europa meer klimaatbestendig te maken op de agenda. Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat spreekt vandaag op de informele top over klimaatadaptatie.

De weg naar Kopenhagen
Nederland wil dat er ambitieuze internationale klimaatafspraken worden gemaakt voor de periode na 2012, wanneer het huidige klimaatakkoord - het Kyotoprotocol - afloopt. De industrielanden en de meer ontwikkelde landen moeten volgens minister Cramer ambitieuze reductiedoelstellingen voor broeikasgassen op zich nemen. De Europese Unie (EU) zal haar uitstoot van broeikasgassen met 30% verminderen ten opzichte van het jaar 1990, als ook andere minder ontwikkelde landen een substantiële bijdrage zullen leveren. Minister Cramer pleit voor het uitwerken van "low carbon strategies" door ontwikkelingslanden. Op basis van deze plannen zouden zij kunnen rekenen op gerichte financiële ondersteuning vanuit ontwikkelde landen.

Klimaatbestendig Europa
De EU wil het belang van klimaatadaptatie - het aanpassen aan de klimaatveranderingen - hoger op de agenda zetten. Staatsecretaris Huizinga onderstreept het belang van een ambitieus klimaatakkoord omdat de effecten van klimaatverandering de komende decennia een belangrijke rol blijven spelen. Nederland is voorstander van een EU-beleid op basis van nationale adaptatiestrategieën en een beleid waarin water een cruciale rol vervult en ruimte is voor maatwerk. Staatsecretaris Huizinga wil dat de Europese Commissie de lidstaten stimuleert de grensoverschrijdende uitdagingen gezamenlijk aan te pakken. De EU moet daarbij ook samenwerking opzoeken met regio's buiten Europa die met gelijksoortige uitdagingen kampen. 'Adapt now' is de boodschap die de EU binnen en buiten Europa moet uitdragen.

Financiering
Financiering vormt een cruciaal element van de onderhandelingen voor een nieuwe klimaatovereenkomst. De meer ontwikkelde landen moeten daarom zorgen voor adequate financiering om de ontwikkelingslanden te ondersteunen. Volgens minister Cramer moet de EU een voortrekkersrol vervullen en bereid zijn een eerlijk aandeel in de financiering van klimaatacties in ontwikkelingslanden voor zijn rekening te nemen. Ook dringt zij aan op afspraken over hoe de financiele middelen gemobiliseerd worden.