Universiteit Twente

Job van der Palen benoemd tot hoogleraar gezondheidsonderzoek

Nieuwe meetmethoden voor zelfmanagement patiënten

De Universiteit Twente heeft dr. Job van der Palen benoemd tot bijzonder hoogleraar Evaluatie en Assessment in Gezondheidsonderzoek. Van der Palen is ook als coördinator wetenschappelijk onderzoek verbonden aan Medisch Spectrum Twente, waar hij onder meer onderzoek doet naar zelfmanagementprogramma's voor mensen met de longziekte COPD.

Van der Palen werkt vanuit het Medisch Spectrum Twente al geruime tijd samen met UT-gedragswetenschappers op het terrein van zelfmanagementprogramma's. Deze samenwerking leidde bijvoorbeeld al tot stoppen-met-roken programma's voor mensen met een chronische longziekte. In de nieuwe leerstoel wil Van der Palen de ontwikkeling van dit soort programma's een impuls geven.

In zelfmanagementprogramma's gaat het vaak om subjectieve uitkomsten die door de patiënt zelf worden gerapporteerd: kwaliteit van leven, self-efficacy, attitude en therapietrouw. Het is de kunst om goede meetmethoden te ontwikkelen voor het meten en evalueren van al deze aspecten. Hiervoor wil Van der Palen samen met de vakgroep Onderzoeksmethodologie, Meetmethoden en Data-analyse nieuwe psychometrische methoden ontwikkelen.

Van der Palen (1962) studeerde Gezondheidswetenschappen, richting epidemiologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Sinds 1993 is hij als klinisch epidemioloog en coördinator wetenschappelijk onderzoek verbonden aan het Medisch Spectrum Twente. Van september 2002 tot augustus 2003 werkte hij aan het Department of Epidemiology van de University of Washington in Seattle.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel. (053)4894244

Laatst gewijzigd op 14-04-2009 16:36:23 door Webmaster