Provincie Groningen

Subsidie voor tankstations duurzame brandstoffen 14 april 2009

De provincie Groningen stelt EUR170.000,- beschikbaar voor tankstations die aardgas, biodiesel of bio-(m)ethanol gaan verkopen. De provincie Groningen wil met het verlenen van subsidie de realisatie van een tankstation voor duurzame brandstoffen financieel aantrekkelijk maken. Ook wil zij de beschikbaarheid van duurzame brandstoffen in de provincie Groningen vergroten.

Op dit moment kunnen automobilisten duurzame brandstoffen tanken op twee locaties in de stad Groningen: het aardgastankstation Milieudienst en het ethanoltankstation Boerema. Voor diverse andere locaties bestaan concrete plannen. Aan twee locaties in Haren en Stadskanaal is inmiddels subsidie toegekend in het kader van een landelijke regeling van SenterNovem, een agentschap van het ministerie van EZ.

Van het subsidiebedrag van de provincie Groningen is EUR 90.000,- bedoeld voor aardgastankstations (maximaal EUR30.000,- per tankstation). Hierbij wordt aardgas gezien als voorloper van groengas, dat is gas geproduceerd uit biomassa met dezelfde eigenschappen als aardgas. Voor biodiesel- en bio-(m)ethanoltankstations stelt de provincie EUR80.000,- beschikbaar (maximaal EUR20.000,- per tankstation of maximaal EUR5.000,- subsidie voor het ombouwen van een bestaand tankstation of vulpunt). De provincie stelt als voorwaarde aan deze subsidies onder andere dat de vulpunten na ingebruikname minstens drie jaar in gebruik blijven.

Ambitieus 100.000 voertuigenplan
De provincie brengt onder andere met deze subsidieregeling het zogeheten '100.000 voertuigenplan' in de praktijk. De provincies Drenthe, Groningen en Fryslân werken samen aan duurzame mobiliteit, een van de speerpunten uit het Energieakkoord dat het Rijk en de overheden in Noord-Nederland in 2007 hebben ondertekend. In het '100.000 voertuigenplan' staat de gezamenlijke ambitie van de drie provincies: in 2015 rijden 100.000 voertuigen op duurzame transportbrandstoffen. Dit is een van de manieren waarop de provincies willen bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot en schoner en zuiniger omgaan met energie. Daarnaast zetten de provincies in op de inzet van meer duurzame vormen van energie en mogelijk het hergebruik dan wel opslag van CO2.

Meer informatie over de subsidieregeling?
Heeft u belangstelling voor deze subsidie of wilt u meer informatie? Onderaan deze pagina vindt u het aanvraagformulier en het besluit van Gedeputeerde Staten.