Gemeente Uithoorn

Eerste voortgangsrapportage 2009

14 april 2009
Het college van burgemeester en wethouders heeft de eerste voortgangsrapportage 2009 voor de begroting vastgesteld. In mei behandelt de gemeenteraad de rapportage.

De begroting 2009 telt 52 boodschappen. Dit naast de reguliere taken van de gemeente en uitvoering van eerder vastgesteld beleid. De uitvoering van de boodschappen verloopt volgens planning. Het college is daar verheugd over, maar tekent daarbij wel aan dat daar in de resterende maanden van het jaar nog verandering in kan komen.

In financieel opzicht laat de rapportage een, in 2008 niet voorzien, tekort zien van ongeveer één miljoen euro. Tegenvallende rente-inkomsten en minder winstuitkering op aandelen van Eneco en de Bank Nederlandse Gemeenten als gevolg van de kredietcrises zijn de belangrijkste oorzaken.

In september 2008 heeft het rijk aangekondigd dat de gemeente in 2009 een extra rijksbijdrage krijgt van EUR 800.000,= Het tekort van één miljoen zou daarmee grotendeels opgelost zijn. Nu het kabinet economische maatregelen treft om de kredietcrisis het hoofd de bieden, wordt pas in mei van dit jaar bekend of die extra bijdrage er ook werkelijk komt. Het college wacht met maatregelen om het tekort in te lopen tot daar duidelijkheid over is.
^