Gemeente Lingewaard


Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard ondersteunt de Stichting Welzijn Ouderen Lingewaard en de Stichting Meldpunt Vrijwillige Thuishulp & Steunpunt Mantelzorg Lingewaard bij de oprichting van een nieuwe brede welzijnsorganisatie.

Deze nieuwe organisatie krijgt de naam Stichting Welzijn Lingewaard en zal opgericht worden per 1 januari 2010. Het jaar 2009 is een voorbereidingsjaar waarin college, SWOL en MPSM intensief zullen samenwerken om de oprichting van de SWL te realiseren. College en organisaties sluiten hiertoe een convenant af op 21 april 2009.

De Stichting Welzijn Ouderen Lingewaard (SWOL) en de Stichting Meldpunt Vrijwillige Thuishulp & Steunpunt Mantelzorg Lingewaard (MPSM) zijn al sinds 2007 met elkaar in gesprek over nauwere samenwerking om hun doelgroepen in Lingewaard beter en efficiënter van dienst te kunnen zijn.

Op 20 januari 2009 hebben de voorzitters van de SWOL en het MPSM een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Zij verwachten dat door een structurele samenwerking de beroepskrachten en de vrijwilligers van beide organisaties in de gemeente Lingewaard doelgerichter kunnen worden ingezet.

De samenwerkingsovereenkomst tussen SWOL en MPSM geldt in principe voor één jaar en zal uiteindelijk resulteren in de oprichting van de nieuwe Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) per 1 januari 2010.

Het college van b&w van Lingewaard juicht het initiatief van de SWOL en MPSM om te komen tot een Stichting Welzijn Lingewaard toe. Het college wil versnippering van subsidies tegengaan en overlap in maatschappelijke dienstverlening voorkomen. Om deze reden wil het college graag de oprichting van de Stichting Welzijn Lingewaard faciliteren. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om als college in deze stichting deel te nemen: uiteindelijk vormt de nieuwe stichting een zelfstandig rechtspersoon waarmee het college van B&W een subsidierelatie zal onderhouden.

De vorming van de Stichting Welzijn Lingewaard vindt plaats volgens een groeimodel, waarbij andere Lingewaardse organisaties kunnen aansluiten. Om een stabiele organisatie te vormen met voldoende omvang en omzet, is het streven om in de komende jaren een verdere uitbreiding van werkzaamheden te realiseren. De concrete werkvelden die mogelijk bij de SWL een plek kunnen krijgen worden in de loop van 2010 benoemd, in overleg met interne en externe betrokkenen en belanghebbenden. Uitgangspunt is het behouden van de eigenheid en herkenbaarheid van de dienstverlening van de aangesloten organisaties in de Lingewaardse kernen.

Het college, SWOL en MPSM maken gezamenlijk financiële middelen vrij voor de aanstelling van een coördinator (ad interim). Deze coördinator is verantwoordelijk voor de inrichting van de nieuwe organisatie en de aansturing van de beroepskrachten. De coördinator krijgt tevens tot taak om een plan van aanpak op te stellen ter uitbreiding van de werkvelden van de Stichting Welzijn Lingewaard.

Achtergrond
De invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in 2007 en de overheveling van welzijnstaken vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar gemeenten in 2009 vragen om een integrale aanpak op het gebied van welzijn en maatschappelijke dienstverlening aan de inwoners van Lingewaard. De bundeling van krachten van gesubsidieerde organisaties binnen een brede welzijnsinstelling zorgt voor een inhoudelijke kwaliteitsslag binnen de maatschappelijke dienstverlening ten behoeve van het welzijn van de inwoners van Lingewaard. Daarnaast levert dit een belangrijke bijdrage voor de continuïteit van dienstverlening aan burgers.