Regeling biedt mogelijkheid maximale ondersteuning voor huidige Wajongers

Huidige Wajongers kunnen in de toekomst als zij daarvoor kiezen een beroep doen op de nieuwe Wajongregeling. De nieuwe wettelijke regeling gaat uit van wat jongeren met een beperking nog wel kunnen, en niet van hun beperkingen. Hierdoor krijgen zij meer uitzicht op werk en zijn zij minder afhankelijk van een uitkering. Dat schrijft minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

Het belangrijkste doel van de vernieuwing van de Wajong is jongeren met een beperking te ondersteunen bij het vinden en houden van een baan bij een reguliere werkgever. In de nieuwe regeling Wajong komt werk voorop te staan. Het UWV zorgt daarbij zo nodig voor ondersteuning. In de huidige Wajong worden jongeren met een beperking al volledig arbeidsongeschikt verklaard op jonge leeftijd (vaak rond 18 jaar), terwijl ze nog volop in ontwikkeling zijn. Daarom wordt vanaf 2010 op hun 18de jaar eerst bekeken welke mogelijkheden er zijn om te werken. Die mogelijkheden komen in een participatieplan en de jongeren komen na school in een zogenoemde werkregeling. Als ze 27 jaar zijn, vindt een definitieve beoordeling plaats.

Voor jongeren die vanaf 2010 een beroep doen op de nieuwe Wajong en op de wachtlijst voor de sociale werkvoorziening staan, gelden de scholing en re-integratieverplichtingen. Een werkaanbod van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) gaat voor, tenzij het UWV heeft vastgesteld dat de Wajonger aangewezen is op beschutte arbeid en niet in staat is bij een reguliere werkgever te werken.

Categorieën: Bestuur, Economie, Financiën, Migratie en integratie, Onderwijs en wetenschap, Overig, Recht, Sociale zekerheid, Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid