Gemeente Oost-Gelre

PERSBERICHT

College wil GFT-inzameling in buitengebied afschaffen Voorstel inzameling kunststofverpakkingen vanaf 1 oktober 2009

Het College van B&W van Oost Gelre zal op 14 april aan de raad het voorstel doen om de inzameling van GFT in het buitengebied af te schaffen per 1 januari 2010. Er wordt te weinig gebruik van gemaakt door de inwoners in het buitengebied, waardoor de inzameling niet doelmatig meer is. Het college stelt ook voor in oktober te beginnen met de inzameling van kunststofverpakkingen.

Door ROVA en gemeente is onderzoek gedaan naar de GFT-inzameling in het buitengebied. Het buitengebied van Oost Gelre telt 1534 adressen met een GFT-container. Ruim 77% daarvan heeft in 2008 nooit een container ter lediging aangeboden. Slechts 53 adressen hebben meer dan 10 keer een GFT-container aangeboden. De conclusie is dat er nauwelijks GFT wordt aangeboden, maar de vuilnisauto rijdt wel elke 14 dagen de route. Het aanbod van GFT staat niet in verhouding tot de kilometers die gereden worden en de kosten die het met zich meebrengt.

Het college vindt dit niet doelmatig en stelt de raad voor de GFT-inzameling in het buitengebied af te schaffen per 1 januari 2010. Op dat moment zullen de GFT-containers worden teruggehaald. De bewoners in het buitengebied krijgen daarvan tijdig bericht. Als alternatief voor de GFT-container kan een compostvat aangeschaft worden. Mensen kunnen via een belletje naar de gemeente een compostvat krijgen tegen betaling van een eigen bijdrage van E 20,-. Het compostvat wordt bij de mensen thuis afgeleverd. Belangstellenden kunnen zich melden bij de gemeente via 0544-393535.

Kunststofverpakkingen
Het college stelt ook aan de raad voor om met ingang van 1 oktober 2009 te starten met de inzameling van kunststofverpakkingen. Deze inzameling wordt nu voorbereid in samenwerking met ROVA. Het idee op dit moment is om dat door middel van een haalsysteem met zakken te doen. In andere gemeenten is daar inmiddels ervaring mee opgedaan. Daaruit blijkt dat deze methode zorgt voor een hoge respons, minder restafval en lage investeringskosten. Na de besluitvorming in de raad worden de inwoners van Oost Gelre uitgebreid geïnformeerd over de manier waarop de inzameling van kunststofverpakkingen wordt uitgevoerd.

Klein Chemisch Afval (KCA)
Een nieuw voorstel voor de inzameling van KCA is nog even aangehouden. Op dit moment loopt een regionale evaluatie van de KCA-inzameling in zes Achterhoekse gemeenten. De uitkomsten hiervan worden gebruikt om te kijken hoe de KCA-inzameling in Oost Gelre het best georganiseerd kan worden.

Het voorstel voor de afschaffing van GFT-inzameling in het buitengebied én de inzameling van kunststofverpakkingen wordt eerst behandeld in de Commissie Ruimte en Wonen op 31 maart aanstaande in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Op 14 april neemt de gemeenteraad een besluit.