Gemeente Maasgouw


Informatieavond Burger Hulpverlening 14 april

Gemeente Maasgouw zet samen met de Regionale Ambulance Voorziening Limburg Noord een netwerk voor Burger Hulpverlening op. Dit project heeft de naam 'Hart voor hart in Maasgouw' gekregen, want het gaat om de organisatie van snelle hulpverlening aan mensen met een plotselinge hartstilstand. De gemeente houdt daarover een informatiebijeenkomst voor de inwoners, de verenigingen, maar ook de bedrijven in Maasgouw die meer willen weten over Burger Hulpverlening en eventueel willen meedoen. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 14 april, van 19.15 uur tot 21.15 uur, in Zaal Fred Puts te Maasbracht - Brachterbeek.

Het programma van de avond is als volgt:

* 19.15 - 19.30u Ontvangst.

* 19.30 - 19.40u Openingswoord door wethouder Jessie Smeets.
* 19.40 - 20.40u Uitleg door Regionale Ambulance Voorziening Limburg Noord.
* 20.40 - 21.15u Gelegenheid voor vragen en aangeven interesse in netwerk.

Wij nodigen iedereen die in Maasgouw woont, werkt of recreëert van harte uit voor deze informatiebijeenkomst.

Waarom is een netwerk Burger Hulpverlening nodig?

Bij een plotselinge circulatiestilstand is het normale hartritme ernstig verstoord. Het hart pompt dan geen bloed meer door het lichaam. Het slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niets wordt gedaan. Als binnen zes minuten na een circulatiestilstand direct wordt gereanimeerd en ook zo vroeg mogelijk wordt gedefibrilleerd (toedienen elektroshock), zijn de kansen op herstel van het hartritme erg groot, ongeveer 70%. Na deze zes minuten blijven reanimatie en defibrillatie natuurlijk nodig, maar de kansen nemen met iedere minuut sterk af, tot minder dan 10% kans na twaalf minuten. De ambulancediensten hebben een defibrillator, maar kunnen in de praktijk meestal niet sneller dan acht tot tien minuten na de melding ter plaatse zijn. Er gaat dus veel kostbare tijd verloren. Er zijn dus hulpverleners nodig die sneller bij een slachtoffer kunnen zijn.

Hoe kan hulpverlening sneller en beter door Burger Hulpverlening?

De meldkamer van de Regionale Ambulance Voorziening stuurt na een 112 melding van een mogelijke reanimatie niet alleen twee ambulances naar het slachtoffer, maar ook twee soorten sms'jes naar vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer woonachtig of werkzaam zijn. Eén groep vrijwilligers krijgt een tekstbericht om direct naar het slachtoffer te gaan en te beginnen met reanimatie, de andere groep krijgt bericht om een nabij AED-apparaat op te halen. Zo komt de hulpverlening aan mensen met een hartstilstand sneller op gang.

Gezocht: meer vrijwilligers en AED's in het netwerk Hart voor hart in Maasgouw.

Woont of werkt u in de gemeente Maasgouw? Bent u in het bezit van een diploma reanimatie of een AED-diploma? Of bent u bereid om deze diploma's te halen? Meld u dan aan voor het netwerk! U kunt zich opgeven tijdens de informatiebijeenkomst, maar binnenkort ook rechtstreeks via de gemeente en de Regionale Ambulance Voorziening. Daarnaast zoeken we bedrijven, verenigingen en andere organisaties die een AED in hun bezit hebben en deze AED voor het netwerk willen inzetten. Zij kunnen dit aangeven tijdens de informatiebijeenkomst, maar ook nu al bij de gemeente. Zo kan een dekkend netwerk ontstaan van AED's die de burgerhulpverleners kunnen gebruiken. De leden van de EHBO-verenigingen van Beegden, Heel, Wessem en Thorn hebben tijdens een eerste informatiebijeenkomst in januari het goede voorbeeld gegeven. Zij hebben zich al opgegeven als Burger Hulpverlener. Hopelijk wordt hun goede voorbeeld op 14 april gevolgd.