Raad van State


dinsdag 14 april 2009
10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Grinsel-Triestpad" van de gemeente Sint-Michielsgestel. Het plan voorziet in de bouw van ongeveer 50 woningen voor starters, appartementen voor jonge bewoners met een zorgvraag en vrijstaande en half-vrijstaande woningen. De vereniging voor natuurbehoud en milieubeheer in Midden en Noord-Oost Brabant heeft tegen het goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur beroep ingesteld. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt de vereniging de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200900848/2)

12.00 uur

Zitting over de intrekking door het college van gedeputeerde staten van Limburg van de milieuvergunning van Meybama Beheer B.V. voor een scheepswerf aan de Klipperweg in Maastricht. Het college heeft de vergunning ingetrokken op grond van een advies van het Bureau Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bureau Bibob). Scheepswerf Maastricht is het niet eens met de intrekking van de vergunning en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens Scheepswerf Maastricht had het provinciebestuur de vergunning niet mogen intrekken, omdat Meybama de scheepswerf aan haar had verkocht voordat de vergunning werd ingetrokken. Het college heeft dus niet goed onderzocht wie op dat moment de werf exploiteerde, aldus Scheepswerf Maastricht. Zie ook de hiermee samenhangende zaak die om 13.00 uur op zitting wordt behandeld. (zaaknummer 200804338/1)

12.00 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Rijswijk (Z-H) om aan Event Plaza een ontheffing te verlenen van de sluitingstijden voor horeca. Event Plaza had om verruiming van de sluitingstijden verzocht voor haar partycentrum aan de Lange Kleiweg in Rijswijk. De burgemeester heeft dit op advies van de politie geweigerd, omdat in het partycentrum een aantal incidenten heeft plaatsgevonden. Event Plaza komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in september 2008 een eerder beroep van Event Plaza ongegrond. (zaaknummer 200808119/1)

12.30 uur

Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Woensdrecht heeft verleend voor een standplaats in Putte. Het gaat om een standplaats voor de verkoop van snijbloemen op alle zondagen in 2007. Bloemenhuis Vissers is het niet eens met de vergunning. Het bloemenhuis ligt op een paar honderd meter afstand van de standplaats. De rechtbank in Breda heeft in juli 2008 een eerder beroep van het bloemenhuis gedeeltelijk gegrond verklaard. Volgens de rechtbank had het college op alle bezwaren van het bloemenhuis moeten ingegaan. De rechtbank heeft echter ook geoordeeld dat de standplaats niet in strijd is met het bestemmingsplan. Verder is volgens haar het verzorgingsniveau voor de consument niet in gevaar als er nog een bloemenverkooppunt bij komt. Het bloemenhuis komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat er wel sprake is van strijd met het bestemmingsplan en dat het risico bestaat dat zijn gespecialiseerde bloemenzaak geen stand zal kunnen houden als er nog een bloemenzaak bij komt. (zaaknummer 200806274/1)

13.00 uur

Zitting over het verzoek van het college van gedeputeerde staten van Limburg aan de Raad van State om een eerder getroffen voorlopige voorziening op te heffen. Die voorlopige voorziening ziet op het schorsen van de intrekking door het college van gedeputeerde staten van Limburg van de milieuvergunning voor een scheepswerf aan de Klipperweg in Maastricht. Het college had de vergunning ingetrokken op grond van een advies van het Bureau Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bureau Bibob). De Raad van State heeft in een uitspraak van 17 september 2008 met zaaknummer 200804338/2 de intrekking geschorst, omdat Scheepswerf Maastricht de scheepswerf inmiddels exploiteerde en het advies van het Bureau Bibob slechts zag op Meybama. Bovendien was het advies van Bureau Bibob over Scheepswerf Maastricht nog niet ontvangen. De tekst van die uitspraak met zaaknummer 200804338/2 is op deze website te lezen. Zie ook de hiermee samenhangende zaak die om 12.00 uur op zitting wordt behandeld. (zaaknummer 200804338/5)

13.15 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Zundert heeft verleend voor golfbaan De Turfvaert in Rijsbergen. De vrijstelling maakt de aanleg van de golfbaan mogelijk. De golfbaan wordt begrensd door de Ettenseweg, Bredaseweg, camping Fort Oranje en De Turfvaart. Een aantal agrariërs uit de buurt komt tegen de vrijstelling in beroep. Zij vrezen dat hun koeien stikken in de kunnen golfballen die in hun weilanden terecht zouden kunnen komen. Verder is een van hen bang dat hij in zijn mogelijkheden wordt beperkt om zijn agrarische bedrijf uit te breiden. (zaaknummer 200806215/1)

14.00 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om maatregelen te treffen tegen de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) van Delfluent in de Harnaschpolder in Den Hoorn. Het college heeft dit besluit genomen naar aanleiding van de uitspraak die de Raad van State op 9 april 2008 heeft gedaan. De tekst van die uitspraak met zaaknummer 200706272/2 is op deze website te lezen. Een aantal inwoners van Rijswijk stelt nog steeds geuroverlast te ondervinden van de AWZI. De provincie wil geen maatregelen tegen de geuroverlast treffen, omdat Delfluent inmiddels een overkapping op de voorbezinktanks heeft aangebracht. De tanks worden afgedekt om daarmee de geuruitstoot te verminderen. Met het aanbrengen van de overkapping zou zijn voldaan aan de uitspraak van 9 april 2008 van de Raad van State. De inwoners zijn het daar niet mee eens en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200804722/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.