Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Is politiek-sociaal buurtcentrum Joe's Garage succesvol monddood te maken?

Joe's Garage, het autonome politiek-sociaal buurtcentrum in de Amsterdamse Transvaalbuurt bestaat inmiddels bijna 4 jaar. Het heeft zich ontpopt tot een bindende kracht in de buurt, gewaardeerd door buurtbewoners, het welzijnswerk en naar eigen zeggen ook het stadsdeel. In oktober werd Joe's Garage ontruimd op zijn vorige locatie, Pretoriusstraat 28, ondanks beloftes van het stadsdeel kwam er geen gelegaliseerde plek. Toen de kraakgroep zelf een nieuwe locatie vond aan de overkant van de straat op nr 43 en deze even succesvol lijkt te gaan worden sloeg het stadsdeel toe: het politiek-sociaal centrum, dat ze eerder omschreven als "een deel van de oplossing" voor de Transvaalbuurt, is volgens dezelfde lokale bestuurders plots een Horecabedrijf (sic) De conclusie van de vrijwilligersgroep is dus dat Joe's dicht moet, of toch ten minste onder controle geplaatst moet worden.

Doordat er geen gelegaliseerde plek kwam zit Joe's Garage weer in een gekraakt pand, kraakpanden overleven van ontruimingsgolf tot ontruimingsgolf, die "bestaanszekerheid" staat niet in verhouding tot een investering van duizenden euro's om een horecavergunning te krijgen terwijl die niet eens van toepassing is. Het lokale bestuur is op zuiverheids- en controlekruistocht, de bewoners kunnen niet veilig de straat meer op, zonder het risico te lopen op een inbreuk op hun intimiteit en persoonlijke levenssfeer, onder de vorm van een preventieve fouille. Dat kan hen ook overkomen in een horecagelegenheid, in principe mag elk café of restaurant meegenomen worden in zo'n controle. In de praktijk gebeurd dit enkel in de volksbuurten en blijven Grand Cafés en dure restaurants buiten schot.

Door Joe's Garage een horecavergunning op te leggen, wordt het mogelijk om ook daar de controlestaat in te voeren. Dat is de doodsteek voor onafhankelijk centrum Joe´s Garage, waar mensen elkaar in vrijheid en veiligheid ontmoeten. Waar mensen kunnen samenwerken en positief bezig kunnen zijn met de Transvaalbuurt zonder zich iets te hoeven aantrekken van de wil van een subsidiegever. Waar iemand zich geen klant, werknemer, lid van het een of ander te hoeft voelen. In Joe´s ontmoeten mensen elkaar op basis van gelijkwaardigheid, wederzijds respect en vooral vrij van dwang. Dat er wel eens, tegen donatie, een biertje kan gedronken worden, is de stok die nu gebruikt wordt om de hond mee te slaan.

Het Joe's Garage collecief gaat daarom inspreken op de deelraadsvergadering van het Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer op het Oranje vrijstaatplein 2 op dinsdag 14 april om 19 uur 30.

_____________