Ingezonden persbericht


Persbericht

Stuiver per kipfilet bespaart veel kuikenleed

Amsterdam, 14 april 2009; Voor een stuiver per kipfilet extra kunnen veel kneuzingen bij vleeskuikens worden voorkomen bij het vangen voor de slacht. Dit blijkt uit onderzoek van de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum in opdracht van Stichting Wakker Dier. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: 'Miljoenen kuikens kneuzen nu nog hun vleugels en de oplossing is letterlijk een centenkwestie. Waar wachten we nog op?'

Uit eerder onderzoek is gebleken dat circa 8% van de vleeskuikens in Nederland zijn vleugels kneust bij het vangen in de stallen voor ze op weg gaan naar het slachthuis. Dat zijn jaarlijks circa 29 miljoen van de 358 miljoen vleeskuikens. Ook breken veel kuikens hun vleugels. Volgens de onderzoekers kan rustiger vangen, zoals in Zweden wordt toegepast, het grootste deel van de kneuzingen voorkomen. Omdat slachterijen pluimveehouders per kuiken uitbetalen, ongeacht botbreuken of kneuzingen, ontbreekt momenteel een financiële stimulans om dit dierenleed te voorkomen.

In Zweden worden veel kuikens gevangen met twee kuikens tegelijk en rechtop. Deze diervriendelijkere manier om kuikens te vangen kost 9 cent per kuiken extra, ongeveer een stuiver per kipfilet, zo blijkt uit het Wageningse onderzoek. De onderzoekers stelden vast dat pluimveehouders die minder kneuzingen en breuken veroorzaken hiervoor nu niet worden beloond door een hogere uitbetaling. Zonder compensatie zijn de extra vangkosten moeilijk op te brengen voor de pluimveehouder en blijft het ruwe vangen in stand. De onderzoekers adviseren onder andere dat slachterijen uitbetalen naar kwaliteit, met een hogere prijs voor kuikens met minder kneuzingen en botbreuken. Een dergelijk systeem wordt in Duitsland en Spanje al gebruikt.

Kuikenveger: snelheidsbegrenzer nodig

De huidige manier van vleeskuikens vangen is met trosjes van vier kippen ondersteboven of machinaal met een 'kuikenveegmachine'. Een kuikenveegmachine lijkt iets minder tot evenveel kneuzingen te veroorzaken. Dit komt vooral omdat in Nederland, in tegenstelling tot in Denemarken, geen snelheidsbegrenzing geldt en er daardoor veelal te snel en te ruw wordt 'geveegd'. De onderzoekers adviseren om die reden een richtlijn voor de 'kuikenveger'.

Het kuikenonderzoek is uitgevoerd door de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Stichting Wakker Dier had om het onderzoek gevraagd omdat veel kosten voor een beter dierenwelzijn vooral een financiële kwestie lijken. Verdoving bij castratie kost 3 cent per kilo en het behoud van de koe in de wei scheelt maximaal 1 cent per liter.

In het onderzoek werden de kosten van de huidige vangmethoden (5 cent per kuiken) vergeleken met diervriendelijkere alternatieven zoals het 'Zweeds vangen (14 cent per kuiken)' of een tweede vangploeg. Bij het vangen, zoals in Zweden toegepast, worden met twee handen twee kippen tegen elkaar gedrukt, rechtopstaand. Dit geeft aanzienlijk minder verwondingen. In een Zweeds onderzoek werd een percentage lager dan 0,1% gevonden. Aangetekend moet worden dat dit onderzoek niet helemaal vergelijkbaar is met de Nederlandse onderzoeken, met name door verschillende definities van kneuzingen.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht