Gemeente Nederbetuwe


Mogelijkheid voor persoonsgebonden ontheffing bij illegale bewoning recreatiewoningen en bijgebouwen

14 apr 2009
Het permanent bewonen van de recreatiewoningen en het bewonen van bijgebouwen is in strijd met de geldende bestemmingsplannen. Daarnaast voldoen zowel de recreatiewoningen als de bijgebouwen die worden gebruikt voor permanente bewoning vaak niet aan de eisen die het Bouwbesluit stelt aan gebouwen bestemd voor permanente bewoning.

Dit betekent dat de gemeente Neder-Betuwe formeel het recht heeft om het verbod op het onrechtmatig bewonen van recreatiewoningen en bijgebouwen te handhaven en via het opleggen van een last onder dwangsom af te dwingen dat de permanente bewoning van recreatiewoningen en het bewonen van bijgebouwen wordt beëindigd.

De gemeente Neder-Betuwe heeft echter besloten om, zoals ook door het Ministerie van VROM als mogelijkheid is geopperd, onder voorwaarden in bestaande situaties een persoonsgebonden ontheffing te verlenen aan de huidige hoofdbewoner of hoofdbewoners. De huidige bewoner mag met deze ontheffing in zijn recreatiewoning of bijgebouw blijven wonen. Deze ontheffing geldt alleen voor de huidige hoofdbewoner. Op het moment dat die niet meer in de recreatiewoning of bijgebouw woont, mag deze niet meer voor (permanente) bewoning worden gebruikt. De ontheffing gaat ook niet over op eventuele kinderen die nu nog bij de hoofdbewoner inwonen.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een persoonsgebonden ontheffing gelden de volgende voorwaarden:

1. De recreatiewoning of het bijgebouw voldoet of kan na aanpassing voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit voor permanente bewoning op m.n. de terreinen brandveiligheid, ventilatie en sanitaire voorzieningen (voor de minder zwaarwegende eisen kan ontheffing worden verleend);

2. De bewoning niet in strijd is met de bij of krachtens de Wet milieubeheer, de Wet geluidhinder, de Wet ammoniak en veehouderij gestelde regels of de Reconstructiewet concentratiegebieden;
3. De bewoner had voor, maar in elk geval op 31 oktober 2003 de recreatiewoning of het bijgebouw als woning in gebruik en heeft deze sindsdien onafgebroken bewoond.

Verzoek persoonsgebonden ontheffing
Personen die permanent wonen in een recreatiewoning of wonen in een bijgebouw en die voldoen aan bovenstaande voorwaarden kunnen tot 1 juni 2009 een verzoek om een persoonsgebonden ontheffing indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe, postbus, 4043 ZG Opheusden.

Dit verzoek dient te bestaan uit:
o Schriftelijk verzoek met vermelding van adres recreatiewoning of bijgebouw en persoonlijke gegevens van de hoofdbewoner(s), d.w.z. volledige naam (inclusief alle voornamen), geboortedatum en -plaats; o Plattegrondtekening van de recreatiewoning of bijgebouw; o Bewijs waaruit blijkt dat de recreatiewoning of bijgebouw minimaal sinds 1 oktober 2003 door de aanvrager permanent wordt bewoond.

De leges voor het in behandeling nemen van een verzoek om een persoonsgebonden ontheffing bedraagt EUR 486,00.

Handhaven
Tegen permanente bewoning van recreatiewoningen of bewoning van bijgebouwen waarvoor geen ontheffing kan worden verleend omdat ze niet voldoen aan de genoemde voorwaarden of binnen de gestelde termijn geen aanvraag om een ontheffing hebben ingediend, gaat de gemeente Neder-Betuwe wel een handhavingtraject starten. Dat betekent dat deze bewoners binnen een termijn van een jaar de illegale bewoning van de recreatiewoning of bijgebouw moeten hebben beëindigd. Indien de illegale bewoning niet binnen die termijn is beëindigd, verbeuren zij een dwangsom voor elke week dat de bewoning niet is beëindigd.

Informatie
Als u meer informatie wenst over de permanente bewoning van recreatiewoningen of bewoning van bijgebouwen en de mogelijkheden om in aanmerking te komen voor een persoonsgebonden ontheffing kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de gemeente Neder-Betuwe, telefoon 0488-449900.

Gemeente Neder-Betuwe | Burgemeester Lodderstraat 20 | 4043KM Opheusden | Tel: 0488-449900 |info@nederbetuwe.nl | © Gemeente Neder-Betuwe|RSS