Gemeente Borsele

Borsele klaar voor bijzondere proef met getijdenenergie

In de Zeeuwse gemeente Borsele is gisteren het laatste onderdeel van een proefopstelling voor getijdenenergie aan de Total-steiger geïnstalleerd. Over enkele weken zal in Borsele voor het eerst in Nederland stroom uit de vrije getijstroom worden opgewekt.

De getijdeninstallatie ligt aan de zeesteiger in de Westerschelde, ter hoogte van het dorp Borssele. De installatie is gisteren voltooid met de montage van de rotor. De rotor heeft een verticale as met drie parallel draaiende bladen. Het ontwerpvermogen is zoân 30 kilowatt.

In het kader van duurzaamheid nam de gemeente Borsele in 2006 het initiatief om deze proef voor getijdenenergie te ontwikkelen. Uit onderzoek bleek dat de zeesteiger van Total Raffinaderij in de Westerschelde zich hiervoor uitstekend leent. In 2007 kwam voor de verdere ontwikkeling een samenwerkingsverband tot stand tussen Ecofys, Total Raffinaderij, Rijkswaterstaat, Zeeuwind, Vekoma, Istimewa, Van der Straaten, Greenlab, de Zeeuwse Milieu Federatie, Hogeschool Zeeland en de gemeente Borsele. Het project wordt mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en de Europese Unie.

Projectleider Peter Scheijgrond van Ecofys: âMet deze proef gaan we een nieuwe fase in. Getijdenenergie is een nieuwe, nog jonge technologie die voor Nederland goede industriële perspectieven biedt. Het is een schone en zeer goed voorspelbare energiebron, die van grote betekenis kan worden voor de hele wereld.â

De installatie wekt niet alleen stroom op uit de vrije getijstroming, maar ook uit golven door een ingenieus ontwerp van de rotor. Deze komt vlak onder de oppervlakte van het water vanzelf op gang door de stromingen uit getij en golven. De draaiende rotor drijft op zijn beurt een stroomgenerator aan.

Â