Ingezonden persbericht


Persbericht

14 april, 2009

Correct inzetten HR-instrumenten nog belangrijker in crisistijd

HR-medewerkers moeten zich juist nu verdiepen in wat ze voor medewerkers binnen hun organisatie kunnen betekenen. Op HR-gebied gaan nog te veel zaken structureel niet goed. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx.

Personeelshandboek
Als een organisatie een personeelshandboek heeft bevat dit teveel of juist te weinig informatie. De informatie die in het handboek staat is veelal overgenomen uit de (fiscale) wet en regelgeving en/of de geldende CAO en daardoor zeer onderhoudsgevoelig. Bovendien zijn veel van de regelingen vaak voor meerdere interpretaties vatbaar, wat zorgt voor misverstanden. Rechten en plichten van beide partijen dienen daarom duidelijk verwoord te worden. Zo weet de werknemer wat van hem verwacht wordt en heeft de werkgever een instrument om maatregelen te treffen als regels niet worden nageleefd.

Voor alle organisaties is het belangrijk om een personeelshandboek te hebben. Het maakt hierbij niet uit of de organisatie wel of niet is aangesloten bij een CAO of een bepaalde CAO volgt. In alle organisaties, groot of klein, is het belangrijk om een aantal zaken op papier te zetten. Denk hierbij aan de rechten en plichten van werkgever en werknemer bij ziekte en verlof. Dit zijn onderwerpen die vaak zorgen voor conflictsituaties wanneer deze rechten en plichten niet duidelijk en correct zijn beschreven.

Verzuimprotocol
Ongeacht de hoogte van het verzuimpercentage zijn er weinig goede verzuimprotocollen. Als er al een protocol is, is dit vaak minimaal. De rechten en plichten van de werkgever en werknemer worden nauwelijks genoemd. Daarentegen zijn de sancties voor de werknemer nauwkeurig beschreven. De meeste protocollen beschrijven alleen de procedure van de ziekmelding, bijvoorbeeld bij wie moet men zich ziekmelden en hoe dient men zich ziek te melden? In de ArboWet staat ondermeer dat de werkgever verplicht is de verzuimbegeleiding te verzorgen en hierover duidelijkheid te verschaffen naar de werknemers in een verzuimprotocol. Een goed verzuimprotocol regelt ook wat werknemer en werkgever van elkaar mogen verwachten tijdens ziekte. Bovendien draagt een goed verzuimprotocol bij aan de verlaging van het grijs-verzuim.

Functioneringsgesprekken
Organisaties maken binnen de functionerings- en beoordelingscyclus weinig onderscheid tussen het functioneren, het beoordelen en de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. Veelal is er één keer per jaar een evaluatiemoment. Echter, het verdient aanbeveling om het functionerings- en beoordelingsgesprek op verschillende momenten in het jaar plaats te laten vinden. Het zijn tenslotte twee zeer verschillende gesprekken die beide een ander doel hebben.

"Beoordelings-, functionerings- en loopbaangesprekken zijn een prima HR-instrument om mensen te binden aan een organisatie, omdat de werkgever op de hoogte moet zijn van wat de werknemers willen om ze te binden aan de organisatie", zegt Sabrina Ritzen, consultant bij SD Worx. "Werknemers blijven sneller bij een organisatie waar ruimte is voor persoonlijke én professionele ontwikkeling. Zeker tijdens de huidige economische recessie en talentschaarste is het belangrijk om goede medewerkers binnen te houden. Zorg er dus voor dat ook in deze tijden functionerings-, beoordelings- en loopbaangesprekken tijdig plaats blijven vinden.

(487 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Altijd als eerste de laatste persberichten van SD Worx via deze RSS-feed: http://www.octanewire.com/nl/rss.php?client=21

Over SD Worx
SD Worx is marktleider in België en de derde grootste aanbieder van payroll en HR-diensten in Europa. SD Worx bedient zijn klanten vanuit een geïntegreerd concept waarbinnen payroll, HR-diensten en juridisch advies vanuit één organisatie worden aangeboden. Het in 1945 opgerichte bedrijf telt 24 kantoren en ruim 1.600 medewerkers in de Benelux. Sinds 2006 bedient SD Worx de Nederlandse markt vanuit een kantoor in Breda. In september 2006 ging SD Worx een joint venture aan met Asecom Nederland B.V. SD Worx is de afgelopen jaren sterk aan het internationaliseren. Zo nam het bedrijf in 2007 de Franse payroll-softwarespecialist LOGI-RH over, in mei 2008 het Duitse ACCURAT en eind 2008 het Franse Spirale.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met OCTANE PR: Ingrid van den Nieuwenhof, tel. 040 266 11 30, ingridv@octanepr.com

OCTANE PR

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 (0)40 266 11 30
Fax: +31 (0)40 235 46 01
Web: www.octanepr.com