Ingezonden persbericht


Vacatureaanbod in Nederland daalt verder

Werkgelegenheid stijgt binnen hospitality & toerisme, onderzoek & ontwikkeling en publieke sector

Amsterdam, 14 april 2009 - Het vacatureaanbod in Nederland blijft dalen, zo blijkt uit de Monster Employment Index - de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. In maart daalde het online vacatureaanbod met 8 punten, dit was de elfde achtereenvolgende daling van de Index. Er was een gevarieerd beeld van sectoren waarvan de index daalde of juist steeg. De sectoren administratie, HR en financiële dienstverlening lieten een scherpe daling van het vacatureaanbod zien. De Index steeg voor onder meer de sectoren hospitality & toerisme, onderzoek & ontwikkeling en de gezondheidszorg.

"Het dalen van de arbeidsmarkt in verscheidene sectoren komt voort uit een periode waarin de economie krimpt, het consumentenvertrouwen daalt en bedrijven proberen stabiliteit te waarborgen met de huidige bezetting", aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. "Ondanks het gebrek aan vertrouwen ligt de werkloosheid nog altijd lager dan een jaar geleden en zijn er in een aantal sectoren veel vacatures beschikbaar zoals in hospitality & toerisme en de gezondheidszorg."

Dalende maar ook stijgende sectoren
De administratieve sector liet met 25 punten de grootste afname van de werkgelegenheid zien, gevolgd door HR (-18). Voor HR was dit de zesde achtereenvolgende daling, de Index van deze sector staat nu 180 punten lager dan een jaar geleden. Ook voor de financiële dienstverlening (-16), marketing, PR & media (-12), transport & logistiek (-11) en sales (-9) nam het vacatureaanbod aanzienlijk af.

Vijf sectoren vertoonden in maart een stijging van de Index. Binnen hospitality & toerisme nam het vacatureaanbod met 13 punten het sterkst toe, een indicatie dat de voorbereidingen op het vakantieseizoen zijn opgestart. Ook in de sectoren onderzoek & ontwikkeling (+11), landbouw en visserij (+10), de gezondheidszorg (+7) en de publieke sector (+6) steeg de Index. Voor deze laatste twee steeg de Index het afgelopen jaar gedurende respectievelijk 7 en 9 maanden.

Stijging in vier provincies
In Zeeland (+9), Groningen (+7), Friesland (+6) en Drenthe (+2) steeg de Index de afgelopen maand. Voor Zeeland, dat op jaarbasis het vacatureaanbod het minste zag afnemen, nam het aanbod in de financiële dienstverlening en IT toe. Het vacatureaanbod in Noord-Brabant daalde in maart met 12 punten het sterkst. Met name in de techniek, productie en bouw nam de Index af. Ten opzichte van vorig jaar maart is de Index voor Noord-Brabant gehalveerd. Ook Utrecht liet met 11 punten een flinke daling van de Index zien, vooral binnen de techniek, administratieve sector, financiële dienstverlening en sales. In Limburg, Noord-Holland en Zuid-Holland daalde de Index in maart met 9 punten.

Ook Europa stijgt én daalt
De Europese Index daalde in maart met 3 punten naar 112. Hiermee staat de Index 58 punten en 34 procent lager dan een jaar geleden. Een aantal landen lieten een stijging van het vacatureaanbod zien. In Italië steeg de Index met 11 punten het sterkst. En ook België (+8) en Frankrijk (+1) lieten een toename van het aantal vacatures zien. Net als in Nederland daalde de Index in Groot-Brittannië (-7), Duitsland (-4) en Zweden (-3).

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index Europe levert maandelijks objectieve informatie over trends in online-recruitment in de Europese Unie. Gelanceerd in juni 2005 op basis van data vanaf december 2004 is de Index gebaseerd op miljoenen vacatures van representatieve carrièresites en HR-secties van corporate websites inclusief de websites van Monster. De Index wordt onafhankelijk geaudit door Research America Inc - een onafhankelijk marktonderzoeksbureau - om te garanderen dat de weergegeven resultaten binnen een foutmarge van +/- 1.05% blijven.

De Index onderzoekt het online-vacatureaanbod in alle EU-deelstaten. De maandelijkse rapporten van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zweden, Groot-Brittannië en Europa zijn verkrijgbaar op: http://corporate.monster.com/Press_Room/MEI_EU.asp.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl ) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan circa 30.000 vacatures en 1.000.000 cv's en de site wordt maandelijks zo'n 1,5 miljoen keer bezocht.

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster®, marktleider op het gebied van online- recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 37 lokale websites, gevestigd in 36 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW), het moederbedrijf van Monster®, dat al meer dan een decennium marktleider is op het gebied van online-recruitment, heeft als streven mensen te inspireren om hun leven te verbeteren. Door lokaal aanwezig te zijn in belangrijke markten in Noord-Amerika, Europa en Azië kan Monster wereldwijd werkgevers in contact brengen met werkzoekenden van hoge kwaliteit en persoonlijk carrière-advies bieden. Via websites en online-diensten biedt Monster adverteerders brede, welomschreven doelgroepen. Monster Worldwide maakt deel uit van de S&P 500-index. Meer informatie over de producten en diensten van Monster is te vinden op: www.monster.com. Zie voor meer informatie over Monster Worldwide: http://corporate.monster.com.

Contactinformatie (

Ingezonden persbericht