Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
De 65-jarige marketinggeschiedenis van het NTI
Van advertenties in huis-aan-huisbladen tot affiliate marketing

Amsterdam, 14 april 2009 --- Opleider NTI is deze maand jarig en viert zijn 65-jarige bestaan. Met een startkapitaal van 800 gulden begon Bram van Leeuwen in 1944 met het Nederlands Talen Instituut. Anno 2009 is de organisatie uitgegroeid tot een van de belangrijkste opleiders in Nederland. In ruim een halve eeuw tijd is er veel veranderd: nieuwe leerconcepten en studies werden ontwikkeld en het aantal doelgroepen nam gestaag toe.

Ook de marketingstrategie evolueerde gaandeweg. In de beginjaren werd alleen geadverteerd in de Nederlandse omroepbladen. Tijdschriften die garant stonden voor een bijna landelijke dekking. Later werden daar de huis-aan-huisbladen aan toegevoegd. Eerst op een bescheiden basis, daarna met een frequentie van vier à vijf keer per jaar, wat goed was voor een bereik van vier tot vijf miljoen huishoudens. Een nieuw fenomeen binnen NTI waren tv-reclames met onder andere bekende Nederlanders. In de huidige campagne, waarin de verjaardag van NTI centraal staat, wordt gebruikgemaakt van animaties.

Internet
Eind jaren negentig begaf het NTI zich op het pad van de onlinewereld met advertenties op internet. In eerste instantie waren dit alleen banners, later werd daar affiliate marketing aan toegevoegd. Rond 2004 kreeg de opleider een eigen channel bij MSN en startte het instituut met een affiliate programma bij M4N. Om de prestaties op het gebied van affiliate marketing te optimaliseren, lanceerde het NTI een nieuwe website, afgestemd op Google. Ook zoekmachineoptimalisatie en e-mailmarketingcampagnes kregen de aandacht. In 2007 onderging de website een facelift en werden de advertentiemogelijkheden verder uitgebouwd.

De onlinemarketingcampagnes zijn voor het NTI belangrijk voor het genereren van meer inschrijvingen. Juist de huidige financiële crisis biedt de opleider een uitgelezen kans om hiermee te scoren. Immers, in economische slechtere tijden willen mensen zich omscholen en breder ontwikkelen.

Onderdeel van de multichannel onlinemarketingstrategie van NTI is affiliate marketing. Michiel Bakker, specialist online marketing van de opleidingenmarkt bij M4N, ziet de vraag naar goed meetbare internetcampagnes toenemen: 'Het aandeel via affiliates gerealiseerde inschrijvingen groeit, evenals de omzetten. En affiliates zien deze kansen in de opleidingenmarkt natuurlijk ook. Dat zorgt voor nog meer beweging.'

Over het NTI
Met een startkapitaal van 800 gulden begon Bram van Leeuwen tijdens de Tweede Wereldoorlog met het Nederlands Talen Instituut. Hij schreef een taalcursus Engels, waar op dat moment veel vraag naar was. In de jaren die volgden bouwde Van Leeuwen zijn instituut verder uit. Hij ontwikkelde nog een aantal taalcursussen en vervolgens ook handels-, hobby- en damescursussen. Tegenwoordig is het NTI één van de grootste afstandsopleiders van Nederland met ruim 125 medewerkers, 350 opleidingen en 70.000 studenten die een cursus, beroeps-, MBO-, HBO-, University- of Bedrijfsopleiding volgen. Deze studenten studeren via het unieke 'Blended Learning' onderwijsconcept, waardoor ze op een flexibele manier, met goede begeleiding een erkende opleiding kunnen volgen. Ter ere van haar 65-jarig bestaan trakteert het NTI in de maanden april en mei op gratis spelcomputers.

Over M4N
M4N heeft als missie om het zoeken, vinden en kopen van producten op internet gemakkelijker te maken. M4N bereikt dit door een netwerk van website eigenaren, affiliates genoemd, te koppelen aan aanbieders van producten op internet. Het bedrijf ziet de affiliates als distributiekanaal: zij maken informatie (commercieel en niet commercieel) namelijk toegankelijk voor specifieke doelgroepen en linken naar de juiste plekken op de vaak uitgebreide websites van adverteerders. Met M4N kunnen zowel affiliates als adverteerders beter op het online koopproces afstemmen door middel van goede statistieken en promotiemateriaal. Voor meer informatie, zie: Affiliate netwerk voor adverteerders en exploitanten.

Voor meer informatie voor de pers
Lubbers & De Jong
Anke van Heerebeek
020 421 0565
anke@l-dj.nl