Nederlandse Spoorwegen


---


Spitsmijden nu ook in het OV!

Na diverse proeven met spitsmijden, waarbij automobilisten financieel geprikkeld worden om buiten de spits via de A12 te reizen, is nu ook de eerste proef spitsmijden in het OV succesvol van start gegaan. Bij deze vorm worden de treinreizigers verleid om buiten de spitsuren de trein te pakken, in plaats van tussen 7.15 en 8.45. Zij worden beloond voor het aantal keren dat ze kiezen in de daluren te reizen met de trein. De proef wordt gehouden op het traject Utrecht-Den Haag en heeft als doel een betere spreiding van treinreizigers over de dag.

De spitsmijders in de trein worden beloond met 20% reductie. Zij leveren hun normale abonnement in voor een daluren abonnement. Dit daluren abonnement is de hele dag geldig, met uitzondering van 07.30 tot 09.00. De korting die de werknemer hiervoor terugkrijgt op persoonlijke rekening is 20% van de abonnementsprijs en kan oplopen tot 200.

De eerste resultaten van deze pilot, waarvan de eerste proef is gestart is op 23 februari, zijn positief. De meeste deelnemers mijden de spits en pakken de trein op een ander tijdstip. Het is de bedoeling dat deze pilot leidt tot een betere spreiding van treinreizigers over de dag, aangezien ook de trein in de spits aan de grens zit van haar capaciteit. De eerste bevindingen wijzen er op dat dit de spreiding inderdaad gaat bevorderen.

Spitsmijden is een initiatief dat beoogt inzichtelijk te maken of een duurzame gedragsverandering haalbaar is. Vanuit dat uitgangspunt is voor twee experimenten gekozen: het eerste experiment is spitsmijden waarbij de automobilist verleid wordt het OV als alternatief voor de auto te gebruiken. De tweede vorm is om treinreizigers over te halen om daar waar mogelijk de trein buiten de spits te pakken. Het reizen buiten de spits vraagt een actieve rol van de werkgevers: aan hen de schone taak om hun werknemers te informeren en te stimuleren om buiten de spitsperiode te reizen. De positieve resultaten van het spitsmijden dragen bij aan de beleidsvisie van minister Eurlings: verbetering van (duurzame) mobiliteit.

Boukje Bügel, commercieel directeur NS Reizigers: "We zijn erg blij dat het bedrijfsleven zich actief inzet voor slimme mobiliteitsconcepten. Door hun medewerkers te belonen voor het reizen buiten de spits en de mogelijkheid om auto en trein te combineren creëren zij meer bewegingsvrijheid voor hun medewerkers".

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NS persvoorlichting, e-mail: persvoorlichting@ns.nl of telefoon 030-2357070










---- --