Infecties in en buiten het ziekenhuis voorkomen : Hoge Gezondheidsraad publiceert twee nieuwe gidsen

14/04/2009 11:10

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

De overheid hamert al jaren op het belang van handhygiëne in de ziekenhuisomgeving. En met succes, want het aantal infecties daalt. Maar zorgverleners buiten het hospitaal moeten even alert zijn, want ook in het kabinet van de huisarts of bij het bezoek van de thuisverpleegster is het risico van besmetting reëel. De Hoge Gezondheidsraad publiceert twee nieuwe gidsen om de besmettingskans zo klein mogelijk te maken.

Medische en paramedische zorgen houden altijd een risico van infectie in. Vooral een verblijf in het ziekenhuis wordt algemeen met besmetting geassocieerd, denk maar aan de ziekenhuisbacterie. Maar ook buiten het ziekenhuis zijn er medische en paramedische zorgverleners, zoals de huisarts, de kinesitherapeut en de thuisverpleging. Zij moeten evengoed het risico op infectie tegengaan. De doorslaggevende factor is en blijft een doorgedreven handhygiëne.

De Hoge Gezondheidsraad publiceert nu twee nieuwe gidsen over de inperking van het infectierisico bij medische en paramedische zorgen.

De eerste publicatie is bestemd voor alle zorgverleners die patiënten verzorgen buiten de zorginstellingen (ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen,-). Het is een vademecum met alle preventiemaatregelen die tijdens de verzorging in acht moeten worden genomen om infecties te vermijden. De handleiding gaat dieper in op de procedures voor een goede handhygiëne en persoonlijke hygiëne, de middelen waarmee een zorgverlener zichzelf kan beschermen tegen infectiegevaar, de bescherming van het medisch materiaal en de omgeving (in het bijzonder de praktijk) en tot slot het beheer van medisch afval.

De tweede publicatie bevat aanbevelingen voor handhygiëne in het ziekenhuis en daarbuiten. Ze werd gerealiseerd in overleg met het Federaal Platform Ziekenhuishygiëne (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu) dat in januari 2009 de meest recente federale campagne voor handhygiëne lanceerde. Alle aspecten inzake handhygiëne komen aan bod, zowel voor de chirurg, de verpleegkundige, de clinicus als de kinesitherapeut. Het inwrijven van de handen met een hydro-alcoholische oplossing is de basis van de aanbevelingen voor een goede handhygiëne.

Beide gidsen zijn in een handige brochure gegoten en die worden verstuurd naar alle betrokkenen.

Contactpersoon:

Dr Bart Gordts (AZ Sint-Jan Brugge) - 0486 /72.91.85

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel