Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
===============

Nieuwe fiets- en wandelkrant
'EFFE UUTBLAOZ'N'

ACHTERHOEK - "Effe uutblaoz'n": Zo zeg je dat in de Achterhoek als je even wil rusten na een lekkere inspanning. In normaal Nederlands: 'Uitblazen'. In de Achterhoek hoor je de kreet vaak, omdat daar volop mogelijkheden zijn, voor het inspannen én voor het ontspannen. Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme heeft zijn ideeën voor die fysieke inspanning gebundeld in een luxe uitgevoerde krant met de toepasselijke titel 'Effe uublaoz'n, dé fiets- en wandelkrant van de Achterhoek'. Ruim aandacht wordt besteed aan het nieuwe netwerk van fietsknooppunten, dat vanaf april kan worden gebruikt. De ontspanning na die fiets- of wandeltocht wordt in deze krant uiteraard ook goed belicht. Denk aan adressen van boerenherbergen, theetuinen, boerderijtjes te huur, streekwinkels, kampeerterreinen bij de boer, noem maar op! De twintig pagina's dikke krant is gratis verkrijgbaar bij alle toeristische bedrijven en de VVV's in de Achterhoek. Bovendien aan te vragen via de webwinkel op www.vvvachterhoek.nl

Gratis fiets- en wandelroute
'Effe uutblaoz'n' bevat tientallen tips voor een fiets- of een wandeltocht in de Achterhoek. De opname van zowel een fiets- als een wandelroute inclusief kaartje en ingetekende route maakt de krant extra waardevol. De wandelroute is een route die in 2007 tot het mooiste ommetje van Gelderland is uitgeroepen: de Ockhorstroute rondom het dorpje Wichmond, ca. 5 km ten zuiden van Zutphen. De fietsroute is uitgezet aan de hand van de nieuwe fietsknooppuntenbordjes en loopt door het Montferland, met als startpunt het Tolhuis in Zeddam. Vanzelfsprekend bevat de krant ook een beschrijving van de bezienswaardigheden langs die beide routes. Voorts is een overzicht opgenomen van alle Toeristisch Overstappunten (TOPs), waar je een fiets- of wandelroute in de Achterhoek kan starten. Er zijn in de streek meer dan dertig van die TOPs, elk met parkeergelegenheid plus een informatiepaneel met een overzicht van routes die er kunnen worden gestart. Handig als je aan de hand van het nieuwe fietsknooppuntennetwerk de streek wilt verkennen.

Uutblaoshuuskes
Ben je op stap in de Achterhoek, dan is het goed om op een mooie plek 'effe uut te blaoz'n'. Op tal van plekken zijn daarom uutblaoshuukes en uutblaosplekken ingericht. In het ene geval is het een huisje (of een deel van een boerenbedrijf) waar je een kop koffie kunt krijgen en gebruik van het sanitair kunt maken. In het andere geval is het een plek waar je kunt uitrusten en kunt genieten van de sfeer en het landschap. Zo kun je ook wanneer er geen restaurant direct in de buurt is, toch rusten en genieten van de omgeving. In de krant lees je hier meer over.

Met de kinderen op stap
De Achterhoek biedt veel voor gezinnen met kinderen. Een fiets- of wandeltocht is niet alleen aantrekkelijk voor volwassenen; er is ook een groot scala aan kinderroutes. Die uiteraard voorzien zijn van leuke opdrachten voor onderweg. Zodat het voor de kids niet saai is om met de ouders op stap te gaan, maar juist boeiend en leerzaam! En ... er zijn routes voor iedere leeftijd, van 3 tot 14 jaar. In Effe uutblaoz'n krijg je verschillende tips om zo'n leuke kinderroute te lopen of fietsen.

Verhalen
In de fiets- en wandelkrant lees je ten slotte waarom de toerist juist voor een vakantie in de Achterhoek kiest. Verschillende toeristen zijn in de krant zelf aan het woord. Zij vertellen elk vanuit hun gezichtspunt wat zij zo aantrekkelijk aan de streek vinden. De gastvrijheid van de bevolking, de mooie natuur, de grote hoeveelheid fiets- en wandelroutes, noem maar op. Zij zijn enthousiast en geven de lezer ieder hun tip voor een uitstapje in het gebied. Hun conclusie: waar je maar komt in de streek, overal word je hartelijk ontvangen. Kortom, het is genieten in de Achterhoek. Om in goed Achterhooks af te sluut'n: 'Ie'j bunt van harte welkom!'.

Zutphen, april 2009.
EOA/ea.