Gemeente Utrecht


beantwoording van SV 2009, nr. 34 over de school de Ridderhof.


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

34 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 19 maart 2009
en antwoorden door het college verzonden op 14 april 2009)

De Ridderhof is een school in de subwijk Terwijde in Leidsche rijn.
Deze school telde bij de laatste oktobertelling 528 leerlingen, in januari al 571 leerlingen. De school heeft een wachtlijst met een looptijd tot 2012. Op deze wachtlijst staan nu al 380 leerlingen die de komende jaren onderwijs gaan volgen op deze school.
De school heeft op dit moment de beschikking over 24 lokalen. Weliswaar heeft de school volgens de huisvestingsverordening volgend jaar recht op 21 lokalen, maar de werkelijke behoefte is 23 lokalen, uitgaande van een gemiddelde klasse grootte van 25 - 30 leerlingen.
Er is sprake van een exponentiele groei van het aantal leerlingen in Leidsche rijn. Een groei de die de oorspronkelijke verwachtingen te boven gaat.
De school heeft nu al een beperking moeten doorvoeren en neemt alleen nog leerlingen aan die al broertjes of zusjes op de school hebben zitten. De prognose van het leerlingenaantal van De Ridderhof en die van de gemeente wijken sterk van elkaar af. Het verschil loopt in 2014 zelfs op tot rond de 400 leerlingen.
De school heeft een hoofdvestiging aan de Emile Hullebroeckstraat en een nevenvestiging (dislocatie) in 'de poort van Terwijde'.
Voor verdere uitbreiding van de school heeft het college de school doorverwezen naar de locatie Waterwin/Hof ter weide, een tweede dislocatie.
De rijksvergoeding dekt de extra kosten voor dislocaties niet.
Dit brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:


1. Hoe komt het dat de prognose van de gemeente en van de school zover uiteen lopen?


De school maakt een prognose op basis van het huidig aan inschrijvingen op haar school. De gemeente maakt een prognose op wijkniveau en baseert haar wettelijke prognose op de teldatum 1-10-2008. Op dit moment worden de nieuwe prognoses opgesteld. Na bespreking met de schoolbesturen worden de prognoses openbaar.

2. Is het uiteen lopen van prognoses tussen die van de school en van de gemeente alleen het geval bij De ridderhof, of lopen de prognoses van andere scholen in Leidsche rijn en die van de gemeente ook uiteen?


Er zijn diverse scholen (ook gelegen in Leidsche Rijn) waarover met de schoolbesturen een discussie wordt gevoerd over het te verwachten leerlingaantal. Indien een school via tussentijdse tellingen aantoonbaar ruimtegebrek heeft, neemt de gemeente dit mee bij het plannen van de huisvestingsvoorziening. Voor de gemeente is van belang dat voor de wijk als geheel voldoende onderwijscapaciteit aanwezig is. Extra ruimtebehoefte kan dan binnen de wijk worden opgelost.

3. Waarom kiest het college in het geval van De Ridderhof voor een tweede dislocatie en niet voor een verder uitbreiding van De Ridderhof in de Poort van Terwijde?


Uitbreiding in de Poort van Terwijde betekent het huren van extra ruimte bij een commerciële partij, terwijl elders in dezelfde wijk nu onderwijs lokalen leegstaan. Er is namelijk voldoende capaciteit in de wijk én bestaande schoolgebouwen. De verordening - waar schoolbesturen mee hebben ingestemd - geeft ons als opdracht mee de middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Een essentieel onderdeel daarvan vormt doorverwijzen. Het verplaatsen van een aantal groepen uit een school naar het gebouw van een andere school heet doorverwijzen. Wanneer een school meer lokalen nodig heeft dan beschikbaar in het gebouw en in een andere school lokalen te veel heeft, is verwijzen toegestaan.

4. Is het college het met D66 eens dat het zowel financieel als onderwijstechnisch beter is om het aantal dislocaties van scholen te beperken?


Ja. Overigens hoeft een school ook niet steeds verder uit te breiden. Maar als de school daarvoor kiest, wat een zaak is van de schoolbesturen, dan zal de gemeente goede, maar financieel verantwoorde onderwijs ruimte zoeken.

5. Is het bij het college bekend dat een tweede dislocatie van De Ridderhof bij Waterwin/Hof ter Weide ook de groei van deze scholen belemmert?


Ja. Deze effecten zijn niet eenzijdig door de gemeente op te lossen, maar vereisen een gezamenlijke aanpak en afspraken met alle schoolbesturen.

6. Is het college bereid om het tot nu toe ingenomen standpunt rond de uitbreiding van De Ridderhof te wijzigen in die zin dat het aantal dislocaties van De ridderhof niet toeneemt en ook dat er aan de groei van Waterwin/Hof ter Weide geen belemmeringen worden opgelegd.


Nee, de uitgangspunten van het college en de raad voor wat betreft huisvestingsbeleid zijn vastgelegd in de verordening. Deze heeft als doel efficiënt omgaan met middelen (geld) en beheersbaar maken van ontwikkelingen.


---- --