Ingezonden persbericht


Leidschendam, 14 april 2009

Ontwikkelingsgeld rondgepompt

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft minister Koenders opnieuw opheldering gevraagd over de subsidie aan de Schone Kleren Kampagne (SKK).

De RND constateert dat deze activistische organisatie bijna volledig wordt gefinancierd door de Nederlandse belastingbetaler. Dit vindt plaats middels het Medefinancieringsstelsel (MFS) van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. De RND heeft twijfels bij de rechtmatigheid van de verstrekte subsidie. Zo lijkt er sprake van het rondpompen van subsidiegelden. De RND heeft, ondanks herhaaldelijke verzoeken aan zowel het ministerie als de SKK, geen inzicht gekregen in de wijze waarop de subsidie aan de SKK is verstrekt. Zelfs een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur heeft niet geleid tot opheldering.

De RND onderschrijft inspanningen op het gebied van duurzaam ondernemen, maar vindt het ongepast dat activistische organisaties zonder maatschappelijk draagvlak toch door de belastingbetaler worden gefinancierd. "Organisaties, zoals de SKK, moeten kunnen aantonen dat er sprake is van maatschappelijk draagvlak. Met nog geen 1,4% aan directe donaties van de Nederlandse burger is hiervan geen sprake", stelt Linda Herkemij, secretaris bij de RND.

Jaarlijks wordt circa 700 miljoen euro subsidie verstrekt aan verscheidene organisaties, zoals de SKK. De RND vindt het echter verbazingwekkend dat organisaties die subsidie ontvangen vervolgens andere organisaties weer subsidiëren. Zo ontvangt de SKK naast de subsidie van de minister ook een bijdrage uit het subsidiegeld van Oxfam Novib.

De RND pleit voor een grondige herziening van het MFS. Niet alleen moet er worden gezorgd voor meer transparantie. Ook moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt over het `doorgeven' van subsidiegelden tussen organisaties onderling.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.