Gemeente Geertruidenberg


Visie jongerencentrum

Het college van B&W van de gemeente Geertruidenberg heeft onlangs de notitie `Visie op jongerencentrum in de gemeente Geertruidenberg' afgerond. In deze notitie beschrijft het college aan welke voorwaarden (de omgeving van) een jongerencentrum moet voldoen. De notitie wordt op dinsdag 14 april in de commissie besproken.

Al langere tijd wordt binnen de gemeente Geertruidenberg gepraat over een jongerencentrum. Een accommodatie waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, ontbreekt momenteel. Uit onderzoek van het Provinciaal Opbouworgaan Noord-Brabant (PON) naar het toekomstige voorzieningenniveau binnen de gemeente komt ook naar voren dat een jongerencentrum wordt gemist.

Het college heeft naar aanleiding van deze conclusie in het coalitieprogramma 2006-2010 `Breed beleid voor iedereen' gesteld dat in samenwerking met de jongerenwerker gezorgd gaat worden voor meer gevarieerde voorzieningen.

In de notitie `Visie op jongerencentrum in de gemeente Geertruidenberg' zegt het college dat een jongerencentrum zich zou moeten richten op een brede doelgroep. Er wordt bewust gezocht naar een combinatie van jongeren in de leeftijd van 12-16 èn 16 jaar en ouder. Wanneer jongeren vroeg betrokken zijn bij het jongerencentrum is dit drempelverlagend, zowel voor de jeugd als voor de ouders.

Uitgangspunt is verder dat het jongerencentrum een soort loketfunctie moet hebben, zodat jongeren naast vertier ook informatie en hulp kunnen vinden. Het jongerencentrum moet een beschermde omgeving zijn waarbinnen de jongeren zich kunnen ontplooien.

De juiste locatiekeuze voor de realisatie van een jongerencentrum is van groot belang om uiteindelijk succesvol jongerenwerk te kunnen leveren. De belangen van de jonge gebruikers van een centrum kunnen namelijk op gespannen voet staan met de belangen van de omgeving. Het college realiseert zich dat hier zorgvuldig mee moet worden omgegaan.

Het college is al enige tijd op zoek naar een passende locatie voor een jongerencentrum. Verschillende locaties zijn onderzocht maar om diverse redenen ook afgevallen. Op dit moment is een onderzoek gaande of het jongerencentrum ondergebracht kan worden in het Fort Lunette.